Zeetong

Hier vertellen wij je alles over Zeetong. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zeetong.

Gebruik van Zeetong

Zeetong

Zeetong kan op verschillende manieren bereid worden, van stomen tot barbecueën. De meest bekende manier om de vis te bereiden is ?sole meunière?. Hierbij wordt de vis eerst in bloem gewenteld en daarna in een flinke hoeveelheid hete boter gaar gebakken. Tong is een geliefde vissoort in de Franse viskeuken. De vis vormt hier een basis voor vele soorten gerechten. De vis heeft dat waarschijnlijk te danken aan het fijne, maar stevige visvlees. De vis leent zich ook makkelijk voor vele soorten bereidingen. Ook kinderen waarderen de vis, omdat er geen graten in zitten.

In plaats van zeetong kun je als goedkoper alternatief ook tongschar gebruiken. Deze heeft alleen iets minder stevig visvlees.

  • Solea soleaLatijnse naam
  • vers: 1 dag, anders invriezenHoudbaarheid
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Zeetong

Zeetong is een vissoort. De vis wordt gevangen in de Noordzee, langs de kust van België, in de buurt van de Franse en Nederlandse (Zeeland) grens. De vis wordt direct aan boord schoongemaakt en gekoeld. Zeetong wordt gezien als een delicatesse. Het visvlees is stevig, maar ook zacht en sappig.

Hoewel de vis het hele jaar door wordt aangevoerd, is de beste tijd om zeetong uit de Noordzee te eten van juni tot en met december. Het lekkerste is de vis in de maanden augustus en september. Tong herken je aan zijn ovale vorm en ronde kop. De huid van de vis is licht tot donkerbruin. Dit is namelijk zijn schutkleur: de vis ligt overdag ingegraven in het zand. Het is een platvis van gemiddeld dertig tot veertig centimeter lengte en een gewicht tussen de 250 en 300 gram. De legende gaat dat de god Neptunus, toen hij door de vis die toen nog een normale visvorm had, gestoken werd. Uit kwaadheid zou Neptunus de vis hebben platgestampt, waarbij de giftige angel werd verwijderd en de vis zijn aparte, platte vorm kreeg met beide ogen aan dezelfde, rechterkant. De Latijnse naam solea, betekent toepasselijk letterlijk vertaald: sandaal.

Zeetong wordt in zijn geheel en als visfilet verkocht. De kleine, meestal jonge, zeetong wordt sliptong genoemd. Het wordt met een ?p? geschreven, en niet zoals veel mensen denken met een ?b?. De naam komt namelijk uit het Engels, waar ?slip? staat voor ?klein?. De kleine tong wordt meestal per twee vissen gebruikt voor een lunch- of voorgerecht, en per drie als het voor de hoofdmaaltijd bereid wordt. De zeetong is een wat duurdere vis. Eet de vis het liefst op de dag van aankoop. In de koelkast bewaar je hem hooguit nog één dag. Je kunt hem ook direct invriezen. Op die manier blijft de vis nog twee tot drie maanden houdbaar. Zeetong kan ook voorverpakt worden verkocht. Let in dat geval op de houdbaarheidsdatum die op de verpakking wordt vermeld. Zeetong is een magere vissoort. Ze bevat eiwitten, vitaminen en mineralen. Het is erg gezond om één of twee dagen per week vis op het menu te zetten.

Enkele gebruiksvormen van Zeetong

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zeetong