Rode poon

Hier vertellen wij je alles over Rode poon. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode poon.

Gebruik van Rode poon

Rode poon kun je bakken, stoven, grillen of roken. Het vaste visvlees is geschikt voor meerdere bereidingen. Het is een makkelijk te bereiden vis. Je kunt van deze vis een heerlijk gerecht in de oven maken. Rode poon smaakt prima in de vissoep. De vis combineert goed met pastagerechten of aardappelpuree. Pas wel op, deze vis heeft graten. Je kunt bij verschillende bereidingen deze vissoort vervangen door zeewolf of roodbaars. Rode poonfilets kunnen opgediend worden met verschillende soorten (room)sauzen.

  • Trigla lucernaLatijnse naam
  • vers: 1 dag, ingevroren: 2 tot 3 maandenHoudbaarheid
  • naast de rode poon, is er de grauwe en Engelse poonSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rode poon

De rode poon is een zoutwatervis. Ze is familie van de ponen. Er kunnen drie soorten ponen worden benoemd: de rode poon, de grauwe poon en de Engelse poon. De rode poon is de grootste poon. De poon heeft de bijnaam ?knorhaan?omdat ze een bepaald geluid kunnen maken. Dit geluid heeft als functie belagers af te schrikken en herkenning voor soortgenoten. De vis maakt dit geluid door met de spieren vlakbij de zwemblaas ritmische bewegingen te maken.

De rode poon wordt als volledige vis aangeboden of in de vorm van visfilets. Rode poon is een typische zomervis. De beste tijd om rode poon vers te eten is daarom in de zomer, maar hij wordt in ruime mate aangevoerd tussen juli en december. Verse vis heeft een vochtige, glanzende huid. De vis moet een frisse visgeur verspreiden. Een rode poon heeft een lichtrode kleur aan de rug en bovenzijde. De onderzijde van de vis is oranje of wit. De kop van de vis is zeer breed. Het visvlees is vast. De vis smaakt zoet en garnaalachtig. Vis kun je het best consumeren op de dag van aankoop. In de koelkast is de vis nog een dag houdbaar. Je kunt de vis op de dag van aankoop ook meteen invriezen. Dan is de rode poon nog twee tot drie maanden houdbaar. Bij voorverpakte vis raadpleeg je het beste de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Rode poon is een gezonde vis en redelijk goedkoop en eenvoudig klaar te maken. De gezonde vetten van de vis hebben een gunstige invloed op hart- en bloedvaten. Het is goed voor de gezondheid om twee keer per week vis op het menu te zetten.

Enkele gebruiksvormen van Rode poon

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rode poon