Kaviaar

Hier vertellen wij je alles over Kaviaar. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kaviaar.

Gebruik van Kaviaar

Kaviaar

Kaviaar van de beste kwaliteit eet je het liefst puur. Je proeft het in hele kleine porties. Gebruik een klein lepeltje (van steen, plastic of parelmoer) en leg hiermee een klein schepje (ongeveer 5 gram) op de muis van je vuist en breng de kaviaar met je tong naar je gehemelte. Daar druk je behoedzaam de eitjes tegen je gehemelte uit elkaar. Zo proef je het kaviaar op zijn best. Laat de smaak even tot je doordringen en pas daarna neem je een slok van (liefst) champagne. Een glas van een betere witte wijn mag ook. Je kunt kaviaar echter ook serveren met kleine toastjes of gerookte zalm.

  • ongeopend: enkele maanden, geopend: tot twee dagenHoudbaarheid
  • kaviaar van Sevruga, Oscientra en Beluga (steursoorten), Almas kaviaar Imperial kaviaar. Imitatiekaviaar: forelkaviaar, zalmkaviaarSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Kaviaar

Kaviaar is de naam voor gezouten en gerijpte kuit (eitjes) van de steur (vis). Er zijn drie soorten steuren: de Sevruga, Oscientre en de Beluga. De kaviaar is genoemd naar de steur waar het van afkomstig is. Kaviaar is een delicatesse. Dat komt niet alleen door de smaak van het kuit. Kaviaar is exclusief en prijzig. Daarom noemt men de kaviaar ook wel ?het zwarte goud?. Omdat de stand van de steur terugloopt en in bepaalde wateren met uitsterven wordt bedreigd, is het kaviaar niet makkelijk verkrijgbaar. Daarom is de handel in kaviaar aan strenge regels gehouden en betaal je voor ongeveer 25 gram al gauw een 100 euro. Kaviaar stamt af van het Perzische woord ?Khag-avar?. Het betekent letterlijk vertaald: ?krachtige koek?. In PerziŽ aten ze voor het eerst het kaviaar. Ze meenden dat kaviaar de potentie en het uithoudingsvermogen zou verbeteren.

Een Sevruga steur levert ongeveer 5 kilo kuit. Deze kaviaar heeft een lichte tot donkergrijze kleur. De smaak van de kaviaar van de Sevruga is verfijnd en aromatisch, zachtzilt. De eitjes hebben een fijne structuur en een tere schaal. Ze hebben een doorsnede van ongeveer 2 mm. De Ocientre (ook wel OciŽntra of Asetra genoemd) levert kaviaar met een grotere doorsnede, tussen de 2 en 3 Ĺ mm groot. De eitjes hebben een donkergroene tot gouden kleur. De smaak van de kaviaar van de Ocientre laat zich omschrijven als: delicaat, ziltig, met een nootachtig aroma. Kaviaar van de Beluga heeft een staalgrijze, zilverachtige of zwartachtige kleur. De smaak van deze kaviaar is verfijnd, zachtzilt en romig. De duurste kaviaar is de Imperial of Almas kaviaar. Deze kaviaar komt van een steur die 80 tot 100 jaar oud is. Het is vrij zeldzaam dat een steur van deze leeftijd wordt gevangen. De kwaliteit van de kaviaar is de allerbeste die verkrijgbaar is.

Wie niet diep in de buidel voor kaviaar wil of kan tasten kan kiezen voor imitatiekaviaar. Deze kaviaar is in opmars. Dat is vooral te danken aan de hoge prijs van de echte kaviaar en het feit dat de steur steeds zeldzamer wordt. Je kunt in dat geval kiezen voor kuit van de zalmforel. Deze kaviaar is goudoranje van kleur. De eitjes zijn knapperig en stevig. De smaak is delicaat. Ook kuit van de zalm is geschikt als zalmkaviaar. Het zijn grotere eitjes. Ze zijn zacht en knapperig van smaak. Imitatiekaviaar mag volgens wettelijke bepalingen geen ?kaviaar?genoemd worden.

Kaviaar is verkrijgbaar in blikjes. Wanneer je kaviaar hebt geproefd zoals hieronder wordt beschreven, kun je aan je hand ruiken of de kaviaar vers is. Je hand moet geurloos zijn en de kaviaar mag geen vissige nasmaak op je hand achterlaten. De kwaliteit hangt af van de kleur en de grootte van de eitjes. Hoe lichter en groter de eitjes, hoe prijziger. Kaviaar bederft snel. Een geopend blikje is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast. Ongeopend is ze enkele weken of maanden houdbaar in de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Kaviaar

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kaviaar