Suiker

Hier vertellen wij je alles over suiker. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met suiker.

Gebruik van suiker

Suiker

Suiker wordt in verschillende vormen aangeboden in de supermarkt en alle levensmiddelenzaken. Suiker kan het best bewaard worden op een droge en koele plaats, in een luchtdichte verpakking. U kunt suiker op deze manier vrijwel onbeperkt bewaren. Hieronder vindt u een overzicht van suikersoorten en de toepassing er van.

Kristalsuiker (witte suiker) is de meest gebruikte vorm. Deze suiker kan men gebruiken voor in de koffie, thee, yoghurt en om voedsel te bereiden. Zoetigheden als koek en snoep en ijs bevatten doorgaans ook (veel) suiker. Basterdsuiker is witte suiker waaraan melasse en kunstmatige kleurstoffen zijn toegevoegd. De voedingswaarde van basterdsuiker is afhankelijk van het gehalte aan vitaminen, mineralen, vezelstoffen en dergelijke in de melasse. Basterdsuiker kent een witte, gele en bruine soort. Aan de donkere basterdsuiker wordt een karameloplossing toegevoegd. Door de toevoeging van basterdsuiker droogt gebak minder snel uit. Poedersuiker is fijngemalen witte suiker. Het wordt vooral ter versiering gebruikt op bijvoorbeeld pannenkoeken en oliebollen. Het suikerklontje wordt gemaakt van vochtige suiker die samengeperst, gedroogd en verpakt wordt. Kandij ontstaat door in een onverzadigde warme suikeroplossing kristallen te laten groeien. Voor donkere kandij wordt een karameloplossing toegevoegd. Kandij gebruikt men voornamelijk in de koffie of thee. Geleisuiker verkrijgt men door aan de witte suiker pectine en citroenzuur toe te voegen. Het is de basis voor het maken van jam en gelei. Invertsuiker gebruikt men voor de bereiding van koeken (om ze langer vers te houden). Het bestaat uit een mengsel van glucose en fructose. Rietsuiker wordt vervaardigd uit suikerriet. Voor ruwe rietsuiker wordt een stap van het zuiveringsproces bij de suikerproductie overgeslagen. De suiker krijgt hierdoor de bruine kleur. Suikerstroop wordt bereid uit de brouwsels van de suikerfabricage. Kinderen vinden het heerlijk op de pannenkoek. De industrie gebruikt de stroop voor bereiding van koeken. Melasse is een zoute stroop die rijk is aan mineralen. Melasse wordt uit het suikerproces gehaald uit de afkooksels van suikerriet of suikerbiet. De stroop is bijna zwart van kleur en de smaak is niet zo zoet. De levensmiddelenindustrie maakt veel gebruik van melasse.

  • fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker), glucose (druivensuiker), maltose (moutsuiker)Soorten
  • ZoetmiddelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Suiker

Mensen houden van zoet, dat is al sinds de geboorte zo. Moedermelk bevat namelijk veel suikers. Daarbij bevatten veel melkproducten suiker. Suiker bestaat in enkelvoudige en meervoudige vorm. Enkelvoudige suikers (fructose en glucose) nemen we rechtstreeks op in het lichaam. Deze suikers komen voor in fruit, granen, honing en noten. Kristalsuiker, melksuiker en moutsuiker zijn de meervoudige suikers. Hierbij wordt de suikerbiet of suikerriet tot suiker gemaakt. Daarbij is er onderscheid tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker. Met raffineren wordt de suiker van alle onzuiverheden ontdaan, zoals bij kristalsuiker. Ongeraffineerde suikers hebben nog hun vitamines, mineralen, sporenelementen en vezelstoffen.

Suikers zijn koolhydraten. Het lichaam heeft koolhydraten nodig voor energie. Suiker wordt in het bloed omgezet tot glucose (bloedsuiker). Teveel suiker is niet goed voor het lichaam. Teveel suiker veroorzaakt lichaamsovergewicht en het is slecht voor de tanden. Men kan er ontzettend moe door worden. Dit komt door grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel (hypoglymekie). Suiker onttrekt ook mineralen en andere voedingstoffen uit het lichaam.

Enkele gebruiksvormen van suiker

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met suiker