Rode bessen

Hier vertellen wij je alles over Rode bessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode bessen.

Gebruik van Rode bessen

Rode bessen

Rode besjes spoelt u voor gebruik goed af onder stromend koud water. Zorg dat de besjes heel blijven. De besjes kunt u met schil en pitjes eten. Ze zijn lekker puur natuur. Als ze zuur zijn, kunt u er eventueel suiker over strooien. Laat ze in de suiker een uur staan voordat u ze eet. Besjes zien er prachtig uit als decoratie op nagerechten van zuivel of op pudding. Het rode fruit ziet er ook mooi uit op gebak en taart. Bijvoorbeeld op een frisse kwarktaart. Het fruit doet het goed in vruchtensalades of in de vruchtenbowl. U kunt van rode bessen prima jam maken. De rode bessen haalt u eenvoudig met behulp van een vork van het steeltje af.

  • ribes rubrumLatijnse naam
  • 1 tot 3 dagenHoudbaarheid
  • rode, witte en zwarte (aal)bessenSoorten
  • ZachtfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rode bessen

De rode (aal)bes is een zacht fruit. Met rode bes wordt ook rode aalbes bedoeld. De bes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Rode (aal)bessen zijn er in rode en witte kleuren. De besjes zijn ongeveer 1 centimeter groot en groeien in trosjes. De rode besjes hebben een helder rode tot donkerrode doorschijnende kleur. In de kern van de besjes zitten een aantal geelbruine pitjes. Ze smaken zuur tot zoetzuur. Witte aalbessen hebben een doorschijnende crème kleur. Deze soort is kleiner en zoeter. De rode bes is de meest populaire van de twee. Er bestaan overigens ook zwarte bessen. De namen van de rassen van verschillende rode bessen zijn zo mooi dat ik ze u niet wil onthouden. Wat dacht u van ?Jonkheer van Tets?, ?Junifer?, ?Augustus?, ?Red lake?, ?Rozetta?, en ga zo maar door. Bessen hebben veel zon nodig om zoet te worden. Minder zon betekent een zuurdere smaak. Er is dan veel suiker nodig om ze te eten. Ze zijn erg goed voor de gezondheid omdat ze veel vitamines en vezelstoffen bevatten. Daarbij zijn ze caloriearm menpassen dus uitstekend in een caloriearm dieet.

U kunt rode bessen het hele jaar door verkrijgen, maar het is zomerfruit en de topaanvoer is van juni tot eind augustus. Ze worden verkocht in kartonnen doosjes. Let u bij aankoop op of u mooie gave exemplaren koopt. Gekneusde bessen zullen snel rotten. U kunt ze beter op de dag van aankoop direct gebruiken. Anders bewaart u ze nog een dag of drie goed in de koelkast. Haal beschadigde besjes er uit. Bewaar ze ongewassen. Wacht daarmee tot u ze wilt gebruiken. U kunt rode besjes ook goed invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Rode bessen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rode bessen