Bosbessen

Hier vertellen wij je alles over Bosbessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bosbessen.

Gebruik van Bosbessen

Bosbessen

Bosbessen kunnen puur natuur gegeten worden. Ze worden vooral gebruikt voor het bereiden van jam of taartvulling. U kunt er compote van maken of siroop. Ze worden ook gebruikt om wijn van te maken. Bosbessen zijn een decoratieve garnering voor taarten, gebak en desserts. Rode bosbessen smaken voortreffelijk bij wildgerechten. Rode bosbessen zijn een veelgebruikte fruitsoort in de Europese keuken, vooral in de Scandinavische landen, Polen, Slowakije en Rusland.

  • vaccinium myrtillusLatijnse naam
  • 3 dagenHoudbaarheid
  • rode bosbes en blauwe bosbesSoorten
  • ZachtfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over bosbessen

Bosbessen zijn kleine, dofblauwe besjes met een dieppaars vruchtvlees. Ze smaken zoet. Oorspronkelijk komt de bosbes uit Noord-Amerika. De plant waar de bosbes aan groeit, behoort tot de heifamilie. Ze groeien voornamelijk in het noordelijk halfrond. In Nederland groeit de rode bosbes op de Sallandse heuvelrug en op de Veluwe. De blauwe bosbes wordt naast Nederland ook aangevoerd uit Chili, Nieuw-Zeeland en Argentinië. De blauwe bosbes is nauw verwant aan de rode bosbes.

Het sap van de blauwe bosbes is purperkleurig. (Pas op voor uw kleding, vlekken van dit sap gaan niet uit uw kleding). De zwartblauwe bessen kunnen wel 40 zaadjes bevatten. Hoewel de bessen puur natuur kunnen worden gegeten, worden ze voornamelijk gebruikt voor het maken van jam of gebak. Wegens de wrange en zure smaak van de rode bosbes, wordt ze slechts zelden rauw gegeten en meestal tot compote verwerkt. De zure smaak ontstaat door het hoge gehalte aan fruitzuren (o.a. ascorbinezuur, benzoëzuur en salicylzuur).

Bosbessen worden voornamelijk in juli en augustus aangevoerd. Ze behoren tot het zomerfruit. Meestal worden ze verkocht in kartonnen doosjes. Let u bij de aankoop op of het gave, stevige exemplaren zijn. Gekneusde of beschadigde bessen bederven snel. U kunt de bosbessen in de koelkast hooguit nog drie dagen bewaren. Zorgt u ervoor dat de bosbessen niet beschadigd raken en de reeds beschadigde exemplaren haalt u er uit. U kunt de bosbessen ook invriezen.

Bosbessen zijn hele gezonde vruchten. Ze bevatten veel vitamine C, vitamine B1, B2, B3 en bètacaroteen. Daarnaast bevatten ze veel mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium en fosfaat. Men schrijft de bessen en de bladeren van de plant geneeskrachtige eigenschappen toe. Zo bevat zij anthocyaan, dat nier- en blaasinfecties kan verhelpen of helpen voorkomen (omdat bacteriën zich niet aan de slijmvliezen kunnen hechten). Voor reumapatiënten kunnen bosbessen ook erg behulpzaam zijn. De vruchten zijn rijk aan anti-oxidanten en werken cholesterolverlagend.

Enkele gebruiksvormen van Bosbessen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bosbessen