Zwarte bessen

Hier vertellen wij je alles over Zwarte bessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zwarte bessen.

Gebruik van Zwarte bessen

Zwarte bessen

Van zwarte bessen kan men zelf heerlijke bessengelei maken. Zwarte bessen doen het ook goed als taartvulling. Ook in sap, siroop, wijn en likeur, en in chutney, azijn, mosterd, gebak en bonbons kunnen de zwarte bessen prima worden verwerkt. In Rusland wordt wodka gezoet met de bladeren van zwarte bessen. In Engeland wordt de bes in de cider gebruikt. Zwarte bessen worden ook gebruikt bij het koken in sauzen, vleesgerechten en desserts.

  • ribes nigrumLatijnse naam
  • 1 tot 2 wekenHoudbaarheid
  • ZachtfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over zwarte bessen

Zwarte bessen behoren tot zacht fruit en zomerfruit. De bessen van de zwarte bes hebben een zwarte tot dieppaarse doffe kleur en groeien aan de ribesplant. De bladeren van de zwarte bes verspreiden een sterke aromatische geur: aan de onderkant zijn ze bezaaid met kleine, gele kliertjes. De bloemen verschijnen in april en mei, in meestal kleine hangende trossen. De vruchten van de plant zijn de kleine, ronde, zwarte bessen met een bijzonder aroma. De bessen beginnen in juli te rijpen. Het is geen populaire bes vanwege de kruidige, zure smaak die niet door iedereen kan worden gewaardeerd. Ze zijn echter wel de gezondste bes onder de bessen vanwege een hoog vitamine C gehalte en geneeskrachtige eigenschappen.

In Nederland wordt de zwarte bes op beperkte schaal geteeld voor de verwerkende industrie en machinaal geoogst en direct verwerkt tot sap of jam. De oogsttijd is afhankelijk van het ras, maar loopt van begin juli tot half augustus. De bes wordt ook wel eens cassisbes genoemd. De zwarte bes groeit ook in het wild. Ze komt vooral voor in loofbossen of in moerasbos. Ze houden van een natte, voedselrijke grond. Ze worden om die reden dan ook veel in de kuststreek geteeld. De zwarte bes is verkrijgbaar van juli tot september. Ze zijn 1 tot 2 weken te bewaren. Zwarte bessen zijn goed in te vriezen om later te worden verwerkt. Of men kan ze inmaken op brandewijn.

Zwarte bessen hebben goede eigenschappen met betrekking tot de gezondheid. Het is een prima bes voor bestrijding van nierproblemen en ze houdt de nieren in goede conditie. Ook heeft zij positieve eigenschappen voor het bewegingsstelsel. De bes werkt preventief tegen losse tanden en zwaarlijvigheid. Zwarte bessen worden ook gebruikt als medicijn tegen verkoudheid, keelpijn en vermoeidheid. De zwarte bes levert jodium en boron. Jodium is gunstig voor het evenwicht van de schildklier en boron is een essentiŽle stof voor de botopbouw.

Enkele gebruiksvormen van Zwarte bessen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zwarte bessen