Banaan

Hier vertellen wij je alles over banaan. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met banaan.

Gebruik van banaan

Banaan

Bananen hebben een zacht zoete, wat melige smaak en je kunt ze direct uit de schil eten. Ze doen het goed in een dessert of cake. Een bekende ijsspecialiteit is de Banana-split, bestaande uit vanille-ijs, slagroom, banaan en chocolade. Een gepelde banaan verkleurt snel. Wanneer u de banaan als garnering wilt gebruiken kunt u om dit te voorkomen de banaan besprenkelen met citroensap.

Gebakken banaan (Pisang Goreng) is een populair Indonesisch gerecht. Hiervoor gebruikt u grote bakbananen, verkrijgbaar bij de toko. De banaan wordt voorzien van een beslag met bloem en water en gebakken in hete olie.

Banaan kun je toevoegen aan een gerecht om er een tropisch tintje aan te geven. Hij past uitstekend in een gerecht met kerrie en/of kokos.

Bananenchips worden gemaakt van gebakken dunne plakjes banaan. Na het bakken worden de plakjes banaan voorzien van een honing en suikerlaagje en vervolgens laat men ze luchtdrogen. Dit kan overigens alleen met bepaalde soorten bananen.

  • Musa paradisiacaLatijnse naam
  • dessert-, rode, appel-, bak-, baby-, golden banaanSoorten
  • ZachtfruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over bananen

Bananen worden in het land van herkomst (Guatemala, Honduras, Costa Rica, delen van Zuid-Amerika, de Caribische eilanden, delen van Afrika, Oceanie en Canarische eilanden) verpakt in dozen getransporteerd naar Europa. Hier worden ze naar de verschillende rijperijen gebracht waar ze in gasdichte cellen worden gezet. De bananen ondergaan een proces waarbij ze als het ware gestuurd worden in het rijpingsproces.

Bananen zijn hier in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar. Door de zoete smaak zijn kinderen er vaak dol op. Er zijn vele soorten bananen. Vele zijn meteen eetbaar, andere moet je eerst bakken. Je kunt de banaan op verschillende manieren onderverdelen. Ze hebben prachtige namen. In Nederland is de meest gebruikte banaan van het ras Giant Cavendisch.

Er worden veel grappen gemaakt over deze kromme vrucht. De vorm komt niet omdat hij naar het licht groeit, maar door de zwaartekracht waardoor de bloemtros naar beneden gaat hangen, doch de vruchten naar boven blijven groeien en daar heeft het licht geen invloed op.

Enkele gebruiksvormen van banaan

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met banaan