Kokosnoten

Hier vertellen wij je alles over Kokosnoten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kokosnoten.

Gebruik van Kokosnoten

Kokosnoten

In de Zuid-Oost-Aziatische keuken kun je niet zonder kokosmelk. Het wordt gebruikt in curry’s, stoofschotels, en soepen. Ook voor het dessert wordt veel kokos(melk) gebruikt. De vloeistof in de noot is kokossap, geen kokosmelk. Het is een transparant en kleurloos sap. Het kan als verfrissend drankje worden gedronken. Men brouwt er ook palmwijn mee.

Het openen van de kokosnoot gaat als volgt. Neem de kokosnoot in je linkerhandpalm vast met de kiemopeningen of “ogen” net boven je duim en houd hem daarbij boven een kom, zodat je zonder knoeien het sap op kan vangen. Gebruik de onscherpe zijde van een kapmes of hamer om de breuklijn te treffen. De kokosnoot valt dan in twee gelijke stukken uit elkaar. Steek vervolgens een spatel tussen de buitenste schil en het vruchtvlees en haal het vlees eruit in verschillende stukken. Eventueel verwijder je ten slotte het dunne, bruin laagje op deze stukken. Een dunschiller is hiervoor handig.

  • cocos nuciferaLatijnse naam
  • SteenvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Kokosnoten

De oorsprong van de kokosnoot is niet bekend. In ieder geval komt hij uit een tropisch gebied waar hij zich snel verspreidde in haast alle tropische gebieden. Ze werd ontdekt door Portugese handelaars die de vracht “coco” noemden, wat ‘aap” betekent. Zij vonden de noot namelijk op apengezichten lijken. Volwassen kokospalmen leveren wel 100 jaar kokosnoten. Een kokosnoot is een steenvrucht. Gemiddeld weegt een kokosnoot 675 gram. Voor de export worden de noten worden geplukt en van de buitenste schil ontdaan, gekloofd en in de zon gedroogd. Het resultaat wordt kopra genoemd. De Filippijnen zijn de belangrijkste producent van kopra, gevolgd door Indonesië. Men noemt de kokospalm ook wel klapperboom en de kokosmelk noemt men wel klappermelk.

Kokosnoten vindt u het heel jaar door in supermarkten, groentewinkels en Oosterse winkels. Verse kokosnoten controleert u als volgt. Schud de kokosnoot en luistert u goed of u het sap in de noot hoort klotsen.

Kokosmelk en -room maakt men traditioneel van het verse, geraspte vruchtvlees van kokosnoten. Men voegt er warm water aan toe, zodat de typische kleur, smaak en geur van het kokosvruchtvlees wordt afgegeven aan het water. Vervolgens perst men het geheel en verwijdert men het vruchtvlees. Wat nu achterblijft is kokosmelk. Laat je dit even staan, dan stijgt de kokosroom naar het oppervlak. Deze dikkere en vollere substantie kan je gemakkelijk afschuimen. Kokosmelk kun je in de winkel kant-en-klaar kopen in pak of blikjes. In de supermarkt wordt ook gedroogde en gemalen kokosnoot verkocht.

Enkele gebruiksvormen van Kokosnoten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kokosnoten