Dadels

Hier vertellen wij je alles over Dadels. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Dadels.

Gebruik van Dadels

Dadels

Dadels hoeven niet geschild te worden. De schil is eetbaar. Als u ze toch liever wel schilt, knijp dan voorzichtig aan de steelkant tot de vrucht eruit springt. Ze moeten wel ontpit worden. Dadels combineren goed met noten, kaas of gebak. U kunt dadels vullen met roomkaas en als borrelhapje presenteren. U kunt dadels verwerken in fruitsalades of in warme wintercompotes. Dadels combineren prima met (stoof)vlees. De Noord-Afrikaanse keuken gebruikt dadels in geurige stoofschotels en kerrieschotels. U kunt dadels gebruiken als vulling voor vis, vlees en gevogelte. Dadels combineren goed met walnoten en amandelen. Deze combinatie doet het ook goed in cake.

  • Phoenix dactyliferaLatijnse naam
  • langere tijdHoudbaarheid
  • 1 soort Soorten
  • SteenvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Dadels

Een dadel is een langwerpige vrucht die in grote bossen groeit aan de dadelpalm. Aan een dadelpalm kunnen 80 tot 100 kilo dadels groeien. Een dadel is een steenvrucht. Dadels worden al eeuwenlang geteeld en behoren tot de oudste gecultiveerde fruitsoorten ter wereld. De vrucht was al ongeveer 8000 jaar voor onze jaartelling bekend! Waarschijnlijk komen ze oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Gedroogde dadels zijn een belangrijk voedingsmiddel voor nomaden. Vroeger werd de dadelpalm beschouwd als de ?levensboom?. Elk deel van de boom werd gebruikt. De knoppen en de vruchten werden gegeten, of gedroogd en vermalen tot bloem. Met de vezels ging men weven en de dadelpitten werden aan de ezels en kamelen gevoerd. Daarom staan dadels bekend als ?het brood van de woestijn?. Dadels zijn voor Tunesië een belangrijk exportproduct, maar de grootste producent is Egypte.

Dadels worden vers of gedroogd gegeten. De vrucht heeft een lengte van ongeveer 5 centimeter. Binnenin zit een pit die men niet kan eten. De huid van de dadel heeft een glanzende bruine kleur. Verse dadels zijn hier moeilijk verkrijgbaar. U kunt echter wel het hele jaar door gedroogde dadels verkrijgen. U kunt deze in de supermarkt bij de groente en fruitschappen vinden. U kunt dadels ook in de toko of oosterse supermarkt (vaak goedkoper) kopen. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar. U kunt voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking raadplegen. Vriesverse dadels zijn dadels die direct na de oogst worden gewassen en ingevroren en vervolgens geëxporteerd worden. Kort voor de verkoop worden de dadels ontdooid. Vriesverse dadels hebben een honingsmaak. Vriesverse dadels kunt u hooguit twee dagen bewaren in de koelkast. U kunt ze niet opnieuw invriezen. U kunt wel verse dadels invriezen. Gedroogde dadels smaken zoeter dan vriesverse. Ze worden namelijk na de oogst in zoete suikerstroop gekookt en gedroogd. Dadels zijn zeer voedzaam. Ze bevatten bijzonder veel natuurlijke suikers en leveren een aanzienlijke hoeveelheid voedingsvezels, kalium, diverse vitaminen en mineralen.

Enkele gebruiksvormen van Dadels

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Dadels