Venkelzaad

Hier vertellen wij je alles over Venkelzaad. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Venkelzaad.

Gebruik van Venkelzaad

Venkelzaad

Venkelzaad heeft een populaire plaats ingenomen in de Zuid-Europese keuken. Het wordt veel verwerkt in salades. Het smaakt prima in tomatensauzen of als topping op de pizza. Je kunt venkelzaad meekoken of toevoegen aan marinades. Ook voor het inmaken van groenten is venkelzaad geschikt. Voor de bereiding van een klassieke Elzasser sauerkraut (zuurkoolschotel) is venkelzaad een essentieel ingrediënt. Venkelzaad kan een heerlijke smaak en aroma geven aan saucijzen of andere worstjes. Heb je geen venkelzaad in huis, dan kun je deze eventueel vervangen door dillezaad, een weinig anijszaad of karwijzaad.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • SpecerijenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Venkelzaad

Venkelzaad is het zaad van de venkel, een tweejarige plant uit de schermbloemenfamilie. Venkelzaad wordt gebruikt als specerij. Deze specerij is al ontdekt door de Romeinen. Zij schreven de zaden een geneeskrachtige werking toe. Ook nu worden de zaden in vele soorten medicijnen verwerkt. Uit de zaden wordt venkelolie geperst. Ook kan men van de zaden thee trekken. Oorspronkelijk komt het gebruik van de zaden uit Azië. Tegenwoordig zie je het gebruik van venkelzaden vooral veel in de Zuid-Europese keuken. De zaden worden voor gebruik gedroogd.

Aan de gedroogde zaden van de venkel worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou heilzaam werken op darmproblemen en menstruatiestoornissen. Venkelzaad bevat fyto-oestrogenen. Het is daarom geschikt voor het stimuleren van de productie van moedermelk en daarmee bij het geven van borstvoeding. Venkelzaad bevordert de spijsvertering en helpt tegen een opgeblazen gevoel. Ook hebben de zaadjes een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Dat laatste was al bekend in de middeleeuwen. Men kauwde tijdens de kerkdienst op venkelzaad om het geknor van de magen tegen te gaan.

Venkelzaden bevatten echter ook de stof anethol. Het lichaam kan deze stof op een onschuldige en op een schadelijke manier afbreken. Uit dierproeven is gebleken dat de stof anethol gentoxisch is, met andere woorden: kankerverwekkend. Er wordt tegenwoordig nog wetenschappelijk onderzoek naar gedaan of venkel daadwerkelijk een schadelijke werking op het lichaam heeft.

Venkelzaad wordt in gedroogde vorm gebruikt en verkocht. Je kunt venkelzaad kopen bij de reformwinkel of de drogist. De zaden ruiken naar anijs en zoethout. Ze smaken enigszins bitter. Als je de zaden even droog roostert komt de zoete smaak echter duidelijk naar boven. Bewaar de zaden in een goed afgesloten bus en vermijdt vocht. Dan zijn de zaden langere tijd houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Venkelzaad

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Venkelzaad