Chilisaus

Hier vertellen wij je alles over Chilisaus. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Chilisaus.

Gebruik van Chilisaus

Chilisaus

De milde smaak van de “sweet chilisaus”past goed als dipsaus bij een broodje bapao en loempia. Chilisaus kan goed gebruikt worden voor een (pittige) vleesmarinade. Chilisaus past perfect bij alle Aziatische gerechten of gerechten die een pittige toevoeging kunnen gebruiken. Een Mexicaanse maaltijd is eigenlijk slechts compleet, aangevuld met rode of groene chilisaus als bijgerecht. Gebruik chilisaus met mate. Is het gerecht door de chilisaus aan de hete kant, dan kan men de hete smaak afzwakken door het gebruik van een zuivelproduct zoals melk. Neem beslist geen water, want water opent juist de smaakpapillen!

  • Duizenden soorten cSoorten
  • SauzenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Chilisaus

Chilisaus is een pikante saus op basis van Spaanse peper, water en suiker. Er kunnen echter ook andere ingrediënten aan worden toegevoegd, bijvoorbeeld azijn, olie, alcohol, mosterd, fruit- en groentepulp. De saus is populair in de Oosterse keuken, met name de Chinese en Thaise keuken. Onder de diverse soorten chilisauzen is de “sweet chilisaus”de meest favoriete. Deze soort is mild van smaak en wordt vaak gebruikt als dipsaus. Chilisaus is verkrijgbaar in de toko en in supermarkten. Er worden verschillende soorten chilisauzen verkocht. Ze variëren in smaak: van mild tot zeer heet. Geopende flesjes bewaart u het beste in de koelkast.

De Mexicaanse chilisauzen hebben doorgaans een uitgesproken pepersmaak en zijn over het algemeen wat milder dan de andere soorten. In de Mexicaanse chilisaus wordt nagenoeg geen azijn verwerkt. De Mexicaanse chilisaus wordt meestal gemaakt van gedroogde en gerookte jalapeno pepers (chipotles). Bekende Mexicaanse chilisauzen zijn: El Yucateco (de meest populaire Mexicaanse chilisaus), Valentina (een traditionele saus), Bufalo, Cholula chilisaus, en Tapatio chilisaus.

De Amerikanen maken ook vele chilisaus varianten. Deze chilisauzen bevatten voornamelijk chilipepers, azijn en zout. De peperrassen die voor de Amerikaanse chilisaus worden gebruikt zijn de chipotles, jalapeno en de zeer hete habanero. De bekende tabasco saus is in feite ook een chilisaus. Amerikaanse chilisauzen bevatten ook vaak fruit en groentepulp. Frambozen, mango’s en wortelen zijn favoriete ingrediënten. Er zijn chilisauzen in Louisiana-stijl. Deze hete rode chilisaus is gemaakt van tabasco en cayenne peper, azijn en water. De tabasco saus behoort tot deze stijl.

Andere landen die zeker niet ongenoemd mogen blijven aangaande de productie van chilisauzen zijn: West-Indië, Haïti, Jamaica, Maagdeneilanden, Belize, Panama, Azië (China, Vietnam, Thailand, Japan, Maleisië, Indonesië, Singapore). De chilisauzen uit Azië zijn over het algemeen zouter en/of zoeter van smaak.

De scherpe smaak van de chilisaus wordt veroorzaakt door capsaicine, een stof die in de peper zit. Wie niet van de scherpe smaak van pepers houdt of deze slecht kan verdragen, kan terecht bij de milde chilisaus varianten die gebaseerd zijn op pepers, maar mild zijn gemaakt door toevoeging van tomaten en paprika.

Enkele gebruiksvormen van Chilisaus

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Chilisaus