Tuinbonen

Hier vertellen wij je alles over Tuinbonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tuinbonen.

Gebruik van Tuinbonen

Tuinbonen

Het doppen van tuinbonen doet u door met uw nagel de middennaad open te maken en met uw duim de boon uit de schil te duwen. Wilt u het grijsgroene velletje van de bonen verwijderen om de bittere smaak te voorkomen, dan kunt u de tuinbonen 3 minuten in ruim kokend water met wat zout dompelen. Daarna laat u de bonen uitlekken. U kunt nu gemakkelijk het velletje verwijderen. De bonen hebben nu nog 5 minuten kooktijd nodig. Ter voorkoming van het verkleuren, kunt u ze beter meteen koken. De gemiddelde kooktijd is 10 tot 15 minuten. Jonge tuinboontjes hebben een kortere kooktijd, ongeveer 7 minuten. Tuinbonen blijven mooi blank als u een scheutje melk aan het kookwater toevoegt. Tuinbonen kunnen gepureerd worden en verwerkt in (dip)sauzen of soep. Ze smaken gekookt, gestoomd en zelfs afgekoeld met een dressing. Tuinbonen met ham en bonenkruid is een traditionele bereiding.

  • Vicia fabaLatijnse naam
  • vers: ongeveer 2 wekenHoudbaarheid
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Tuinbonen

Tuinbonen zijn de zaden van een grote viltachtige peul van de tuinboonplant. Deze is net als de doperwtplant familie van de Vlinderbloemigen. De tuinbonen die wij eten zijn de groene of de witte bonen die zich in de peulen (doppen) bevinden. Tuinbonen waren al in 6000 voor Christus in gebruik als groente. In Europa kent men de tuinboon sinds 1492. Tuinbonen worden voornamelijk in Spanje en Nederland geteeld.

Tuinbonen zijn zomergroente. Verse tuinbonen zijn in de herfst en winter niet verkrijgbaar. Hoe kleiner de bonen, hoe malser en smakelijker ze zijn. Tuinbonen hebben een wat bittere smaak. In veel Zuid-Europese landen halen ze daarom het grijsgroene velletje van de bonen. De bonen zijn dan zacht van smaak. U kunt verse tuinbonen in de groentezaak kopen. U kunt de tuinbonen op een koele plaats (in de peulen) tot 3 dagen bewaren, en in de koelkast kunt u ze tot twee weken bewaren. Gedopte boontjes kunt u beter zo snel mogelijk koken. U kunt ze anders ook hooguit een dag in een vochtige doek in de koelkast bewaren. Ze verkleuren snel naar een bruine kleur. Voor 200 g gekookte tuinbonen moet u uitgaan van 450-500 g per persoon. U kunt tuinbonen invriezen door ze eerst 3 minuten te blancheren en vervolgens in een diepvrieszakje in de vriezer doen. Tuinbonen zijn ook in pot, blik of in de diepvries verkrijgbaar. U kunt de bonen niet rauw eten. In peulvruchten zit van nature een giftige stof die door het koken ervan onwerkzaam wordt. Tuinbonen zijn rijk aan voedingsvezels, mineralen (kalium, fosfor, magnesium, ijzer en zink) en vitamine B1, B2, B6, C en foliumzuur.

Enkele gebruiksvormen van Tuinbonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Tuinbonen