Reuzel

Hier vertellen wij je alles over Reuzel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Reuzel.

Gebruik van Reuzel

Reuzel gebruikt u ter vervanging van vet of boter. Op de boterham kan het vermengd worden met stroop. Traditionele kerstpudding wordt gemaakt met reuzel in plaats van boter. Het deeg van hartige taarten (quiche)dat in plaats van boter met reuzel wordt gemaakt smaakt extra lekker. Reuzel kan gebruikt worden in de basis van mousse of patť. Reuzel wordt ook nog wel eens gewoon uit het vuistje gegeten. U kunt reuzel eenvoudig zelf maken. Hiervoor neemt u vers of gerookt spek. U snijdt het spek in stukjes en u bakt het op een laag vuur. Het vet zal gaan smelten en na een half uur tot drie kwartier blijven er kaantjes over. U kunt desgewenst wat kruiden toevoegen voor extra smaak (maar dat hoeft niet). Reuzelbollen zijn een traditionele traktatie in Zeeland en dienen ter vervanging van een broodmaaltijd op nieuwjaarsdag of op verjaardagen.

  • in de koelkast enkele wekenHoudbaarheid
  • Olien en vettenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Reuzel

Reuzel is ook bekend onder de naam smout of smaut. Reuzel bestaat uit dierlijk vet, en is meestal afkomstig van vet uit de buik van het varken, maar het kan ook gemaakt worden van niervet. Reuzel wordt verkregen door het buikvet te smelten. Door het smelten ontstaat gesmolten vet en restjes vlees, de zogenaamde kaantjes. Reuzel wordt gebruikt om op het brood te smeren. Vooral de oudere generatie kent reuzel wel. Vooral in de arbeiderskringen werd reuzel gebruikt als broodbeleg (in plaats van boter). Het schijnt ook gezond te zijn. Vroeger werd reuzel gebruikt bij mensen die griep hadden of flink verkouden waren. Het lijf werd ingesmeerd met het vet en dit werkte als een isolatie om het extra warm te krijgen en de griep en verkoudheid uit het lichaam te zweten. Kunt u het zich voorstellen? Reuzel wordt ook gebruikt om te bakken of te braden.

U kunt reuzel kopen bij de slager. Ik weet niet hoe het in BelgiŽ wordt verkocht, maar in Duitsland verkoopt men reuzel ook in kuipjes in de supermarkt. Reuzel bewaart u in de koelkast. Hoe lang reuzel houdbaar is? U moet het vragen aan de slager of de informatie op de verpakking van het kuipje raadplegen. Ik heb het mijn moeder gevraagd, maar die glimlachte en zei: reuzel houdt bij mij een dag?dan is het op! U kunt reuzel wel invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Reuzel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Reuzel