Sesamolie

Hier vertellen wij je alles over Sesamolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sesamolie.

Gebruik van Sesamolie

De nootachtige smaak van sesamolie maakt het een perfect product om te gebruiken als slaolie voor salades. U kunt er dan ook een lekkere dressing of marinade mee maken. Sesamolie kan ook gebruikt worden om te braden, bakken of te wokken. Gebruikt u de olie echter met mate. U kunt de olie toevoegen in gerechten. Daarvoor hebt u maar een paar druppels nodig. Het geeft gerechten een extra aroma. De Oosterse keuken maakt veel gebruik van sesamolie. Het smaakt uitstekend in gerechten met noedels.

  • Sesanum indicumLatijnse naam
  • > een jaarHoudbaarheid
  • Oliën en vettenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Sesamolie

Sesamolie wordt bereid uit de eerste koude persing van sesamzaadjes. De smaak van sesamolie is nootachtig. Sesamolie heeft een gele kleur en ze ruikt aromatisch. Sesamolie bevat veel vitaminen, waaronder B1, E en F, en mineralen, waaronder calcium, fosfor en calcium. Ze is rijk aan lecithine wat de olie waardevol maakt voor zenuw- en hersencellen. Ze bevat onverzadigde vetzuren, eiwitten, foliumzuur en nicotinezuur.

De sesamplant komt oorspronkelijk uit Afrika en werd van daaruit verspreid naar China en India. In 1800 bereikte het sesamzaad ook Amerika. Sesam behoort waarschijnlijk tot de oudste om de olie gekweekte gewassen. Sesamzaad wordt al duizenden jaren gewaardeerd om de voedzame eigenschappen. Buiten dat, werd sesam ook gebruikt voor therapeutische en godsdienstige bestemmingen. Zo aten vrouwen in Babylon al in 2300 voor Christus sesamzaadjes met honing om vruchtbaarheid te stimuleren. In het graf van Toetanchamon werden ook sesamzaadjes gevonden. Het woord ?sesam? is afgeleid uit het Arabische woord ?saasim/simsim?. In Afrika brand men de sesam en eet men de zaden als hartig knabbeltje. Sesam wordt verbouwd in bijna alle tropische en subtropische gebieden van de wereld, behalve Afrika. De grootste aanvoer komt uit Zuid- en Midden-Amerika. Het oliehoudende zaad zit in de doosvrucht van een kruidachtige plant die ongeveer een halve tot een meter groot wordt.

Sesamolie is verkrijgbaar in de reform- of natuurwinkel. De olie dient bewaard te worden op een koele en donkere plaats. Sesamolie is rijk aan linolzuur. Naast keukengebruik is sesamolie ook geschikt om het haar te voeden. Men kan het ook gebruiken als massage olie. Sesamolie wordt daarnaast ook gebruikt als etherische olie. De spijsolie heeft een pittige smaak en kan goed verhit worden. Men kan sesamolie daarom prima gebruiken om in te braden en bakken.

Enkele gebruiksvormen van Sesamolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sesamolie