Citroenmelisse

Hier vertellen wij je alles over Citroenmelisse. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Citroenmelisse.

Gebruik van Citroenmelisse

Citroenmelisse

De bladeren, vers gehakt, worden gebruikt in visgerechten, soepen, sauzen, en omelet. Het kruid staat prachtig en smaakt goed in fruitsalades en bowls. Ook bij de inmaak van haring, paling en rog kan men wat citroenmelisse toevoegen. Het vormt overigens de basis voor vele likeuren, zoals ?Chartreuse? en ?Eau de Carmes?. Ook als aftreksel in thee is citroenmelisse aangenaam: een kopje thee voor het slapengaan bevordert daarbij ook nog eens de nachtrust.

  • Melissa officinalisLatijnse naam
  • gedroogd, langere tijd, vers: meteen gebruikenHoudbaarheid
  • CitroenmelisseSoorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Citroenmelisse

Citroenmelisse groeit in SardiniŽ en Corsica in de vrije natuur. Oorspronkelijk komt het kruid dan ook uit het Zuiden van Europa. Het was eeuwen geleden al bekend bij de Grieken. Het kruid werd gebruikt in de omgeving van hun bijenkorven. Het aroma van de citroenmelisse zorgde ervoor dat de bijen makkelijker de weg terug zouden vinden. ?Melisse?betekent dan ook vrij vertaald in het Grieks ?bij?. Monniken waren er dol op. De kloostertuinen van de Benedictijner monniken waren er steevast mee gevuld. Er waren vele geneeskrachtige toepassingen voor dit kruid bedacht. De Middeleeuwse, Zwitserse kruidendokter Paracelsius noemde citroenmelisse ?levenselixir? vanwege de vermeende ?leven verlengende eigenschap?. Citroenmelisse is een kruidachtige plant die ?s winters ondergronds verder leeft via wortelstokken. De plant behoort tot de ?Lipbloemigen?. Het kruid wordt 50 ŗ 80 cm hoog en geeft een citroengeur af, wel minder sterk dan citroenkruid waarmee het soms wel eens verward wordt.

Citroenmelisse kan worden gedroogd en bewaard. U kunt de plant vers in een pot krijgen bij sommige supermarkten, maar lang niet altijd. Gedroogde citroenmelisse kunt u in kruidenwinkels krijgen. Tuincentra verkopen ze in de zomer in pot. Gedroogde citroenmelisse heeft weinig smaak, u kunt het beter vers gebruiken. U kunt de plant makkelijk thuis kweken. Het is een hele sterke plant die ieder jaar weer opnieuw op komt. Zo hebt u altijd verse citroenmelisse bij de hand. De bladeren worden vers geplukt. Niet gekneusd zijn ze op hun best. Pluk ze vlak voordat de bloei begint. Dan is het aroma optimaal zowel voor onmiddellijk gebruik maar ook om ze te drogen of om op azijn te steken.

Citroenmelisse is heilzaam voor klachten als slapeloosheid en hartproblemen. Het citroenaroma werkt kalmerend en ontspannend.

Enkele gebruiksvormen van Citroenmelisse

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Citroenmelisse