Lavas

Hier vertellen wij je alles over Lavas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Lavas.

Gebruik van Lavas

Lavas

U kunt de verse of gedroogde lavas blaadjes fijn snijden en gebruiken in salades, bouillon, stoofschotels (van rund, schaap en konijn) en sauzen (ragouts). Het blad verliest zijn smaak maar geeft aan het kookvocht zijn aroma af. U kunt het gerust meekoken. Lavastengels kunt u bereiden als selderie. Ook de stengels kun u meekoken bij het maken van sauzen, soepen of stoofgerechten. De wortel van lavas bereidt u als knolselderie of u raspt hem over uw salade. Gedroogde of verse zaden kunt u in bouillon mee laten trekken. Zaden van lavas worden ook veel gebruikt om brood meer smaak te geven.

  • Levisticum Officinalis KochLatijnse naam
  • gedroogd, langer dan een jaarHoudbaarheid
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Lavas

Lavas groeit in Zuid-Europa en komt oorspronkelijk uit Italië. Het kruid, welke ook bekend is onder de naam maggiplanten vele volksnamen kent, wordt al eeuwenlang gebruikt. Ze kwam veel voor in kloostertuinen. Een kruidenkundige uit de 16e eeuw beweerde dat het kruid reukverdrijvende kwaliteiten zou bezitten indien met het toe zou voegen aan het badwater. Volksbenamingen voor lavas zijn lubbestok, Franse selderie, bergselderie, bastaardselderie, leverstok manskracht, processieplant, en ten slotte sermontaine. De naam maggikruid is eigenlijk een vreemde keuze omdat lavas niet naar maggi smaakt. De enige overeenkomst tussen maggi en lavas is dat ze beide veel in de soep gebruikt worden.

Een lavasplant kan tot 2 meter hoog worden. Hij behoort tot de schermbloemigen. Lavas bloeit van juni tot augustus met kleine groengele bloemschermen en heeft een lekkere, kruidige geur. De bladeren van maggi hebben een doordringende selderieachtige geur en smaak. U geeft met een enkel lavasblaadje al een typische bouillonsmaak aan uw gerecht. U kunt echter ook de zaadjes, stengels en wortels van de plant gebruiken. Gemalen zaadjes zijn een goede vervanger voor peper. De zaden smaken zoeter dan de bladeren.

Lavas koopt u in de grotere supermarkt. Zij verkopen meestal wel gedroogde lavasbladeren en soms ook de zaden. Voor verse lavas kunt u beter naar de kruidenwinkel of voor een pot in de zomer bij tuincentra. U kunt bij uw aankoop zien of het verse lavas is aan de blaadjes. Deze moeten gaaf en mooi donkergroen zijn. U kunt ook zelf lavas in uw (kruiden)tuin of in pot kweken. Dan hebt u altijd lavas binnen handbereik. De blaadjes kunt u vanaf de lente tot de herfst oogsten. De blaadjes kunt u invriezen. Het lekkerst is het blad vers te gebruiken.

Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van lavas afgeraden. Lavas werkt vochtafdrijvend. Aftreksels van de wortel helpen tegen maagpijn en spijsverteringsstoornissen.

Enkele gebruiksvormen van Lavas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Lavas