Croissants

Hier vertellen wij je alles over Croissants. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Croissants.

Gebruik van Croissants

Croissants

De Fransen staan bekend om hun “petit dejeuner”, bestaande uit een grote kom koffie met veel melk en een croissant met boter en jam. Toch beschouwen de Fransen de croissant over het algemeen niet als brood, maar als patisserie (gebak). Het idee dat men in Frankrijk iedere dag op deze manier ontbijt is al lang achterhaald. Je kunt met een croissant veel variëren. Het broodje is geschikt voor het ontbijt, lunch en als lekker tussendoortje. De croissant leent zich inderdaad uitstekend voor zoet beleg. Je kunt er echter ook een hartig broodje van maken met vleeswaren of kaassoorten. Het broodje smaakt ook heerlijk met een ragout. In plaats van de zoete croissant, kun je nu ook kiezen voor een volkoren of meergranen variant. Zo maak je van deze broodsoort een heerlijk lunchgerecht. Een meergranen croissant, belegd met kaas doet het ook goed in de broodtrommel voor de overblijvers op school.

  • gewoon, volkoren, meergranen, vers, afbakSoorten
  • BroodsoortCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Croissants

De croissant is een Frans broodje van bladerdeeg. Het bladerdeeg wordt voor het bakken in de vorm van een maan gerold. De vertaling van croissant is “wassende maan”. We kennen allemaal de croissant als traditioneel ontbijtbroodje van de Fransen. De croissant komt echter oorspronkelijk uit een heel ander land, namelijk Oostenrijk. Het was namelijk oorspronkelijk gebakken als overwinningsbroodje voor het verslaan van de Ottomanen in 1683. Na het vertrek van het Ottomaanse leger werden de Ottomanen met het broodje in de vorm van een halve maan bespottelijk gemaakt. De Ottomanen voerden een halve maan als afbeelding op hun vlag. Het was Marie-Antoinette, de echtgenote van Lodewijk XVI, die het broodje in Frankrijk introduceerde. Zij was het kleinkind van keizer Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk.

De standaardingrediënten voor croissants zijn: gist, water, tarwebloem, zout, suiker, melk, boter en ei.

Je kunt verse croissants kopen bij de bakker. Eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop op, want dan zijn ze het verst en het lekkerste. Je kunt ze de volgende dag ook even in de oven doen, om er een betere smaak aan te geven. Croissants zijn verkrijgbaar in meerdere soorten. Tegenwoordig kun je ook volkoren croissants krijgen en zelfs meergranen. De supermarkt verkoopt ook croissants die je kunt afbakken. Je vindt ze in voorverpakt plastic of in de vriezer.

Enkele gebruiksvormen van Croissants

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Croissants