Oerbrood

Hier vertellen wij je alles over Oerbrood. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Oerbrood.

Gebruik van Oerbrood

Oerbrood is een productlijn met ambachtelijke biologische broodsoorten, dat in verschillende supermarkten verkrijgbaar is. Oerbrood is te koop in verschillende varianten, waaronder donker, orgine, pompoen en zonne. Ook zijn er verschillende thuisbakmixen te koop om een eigen Oerbrood af te bakken.

  • buiten de koelkast of in de vriezerHoudbaarheid
  • broodSoorten
  • BroodsoortCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Oerbrood

Oerbrood is biologisch ‘ambachtelijk’ brood dat met natuurlijke ingrediënten wordt gemaakt. Het wordt op de vloer van de oven gebakken, heeft een zachte kruim en een krokante korst die een beetje is opengescheurd. Oerbrood is vaak te koop als heel brood, zodat men er zelf sneetjes van de gewenste dikte van kan snijden.

Het merk Oerbrood werd in 1995 geïntroduceerd als nieuw industrieel biologisch brood. Het is ontwikkeld vanuit de gedachte dat steeds meer mensen rekening houden met de herkomst en ‘eerlijkheid’ van producten. Het laat zien dat ook op grote schaal duurzaam, ambachtelijk en biologisch brood geproduceerd kan worden. Oerbrood heeft een relatief lange rijstijd en een hoogwaardige bloemkwaliteit.

Oerbrood blijft enkele dagen vers buiten de koelkast, maar kan ook worden ingevroren. De harde korst blijft hard als het brood in een papieren zak wordt bewaard. In een plastic zak wordt het zacht. In de vriezer blijft het enkele maanden houdbaar.

Er zijn verschillende soorten Oerbrood op de markt. Oer Donker is gemaakt met acht soorten granen en zaden, en daardoor een stevig donker brood. Dit bevat ook sesamzaad. Oer Origine is een zacht wit brood, gemaakt van roggebloem. Oer Pompoen is een brood met veel pompoenpitten, zoals de naam al zegt, die zorgt voor een herkenbare smaak. Ook zitten hier meloenpitten doorheen. Het Oer Zonne is een grote bol met veel zonnebloempitten en sesamzaad. Het Oer Spelt, gemaakt van speltbloem, is een ‘ouderwets’ brood. In vrijwel alle Oerbroden zitten gluten.

Het speltbrood is een aparte soort onder de broden, want het is gemaakt van één van de oudste graansoorten. Spelt is een graansoort dan op arme grond kan groeien en niet tegen kunstmest kan. Van speltgraan wordt ook jenever en bier gemaakt. Mensen met allergieën, darmklachten of eczeem kunnen speltbrood vaak goed verdragen. Het proces om meel te maken van speltgraan is ingewikkelder dan met gewoon graan, omdat de korrels zijn ‘verstopt’ op de aar.

Ook is er een Oer-thuisbakmix verkrijgbaar. Met de mixen kan thuis een eigen Oerbrood worden afgebakken, bijvoorbeeld Oer Donker of Oer Zonne.

Enkele gebruiksvormen van Oerbrood

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Oerbrood