Bakpoeder
Hier vertellen wij je alles over Bakpoeder. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bakpoeder.Gebruik van Bakpoeder

- BakproductenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Bakpoeder
Bakpoeder wordt verkocht in zakjes in de supermarkt en is een chemisch middel dat kan worden toegevoegd in deeg om dit deeg te laten rijzen. Het is als het ware een vervanging van gist als rijsmiddel. Bakpoeder bestaat uit een carbonaat en een zuur. Een carbonaat is een chemische verbinding met koolstof en zuurstof. Voegt men aan het bakpoeder water toe dan zal het carbonaat ontleden worden en samen met het zuur vormt zich dan koolzuurgas. Dit koolzuurgas zorgt voor het rijzen van het deeg.Bakpoeder wordt voornamelijk in de plaats van gist toegepast indien het onwenselijk is dat zich andere geur- en smaakstoffen vormen. Dat is bij toepassing van gist namelijk wel het geval. De smaak van het gebakken product zal door toepassing van bakpoeder niet veranderen. Ook voor een zwak of dun beslag kan men beter bakpoeder in plaats van gist gebruiken. Gist is in dat geval niet elastisch genoeg om de gasbelletjes die vrijkomen langere tijd vast te houden. De kooldioxide van bakpoeder komt snel vrij, waardoor het beslag meteen na het doorroeren gebakken kan worden. Bakpoeder kan goed tegen hoge temperaturen. Het rijzen gebeurt in de oven. Daarom is bakpoeder vooral geschikt voor het bakken van cakes en muffins en dergelijke.
Het bakpoeder bevat een compleet rijsmiddel, want ze bevatten alles voor het rijzen van het deeg. Bakpoeder reageert direct op toevoeging van vocht. Door toevoeging van vochtige ingrediënten lost het zuiveringszout in het bakpoeder direct op. In bakpoeders zijn allerlei zuren verwerkt die gasvorming veroorzaken waardoor het rijzen ontstaat. In de meeste bakpoeders wordt gebruik gemaakt van wijnsteenzuur. Door de hoge concentratie van het rijsmiddel in bakpoeder kan dit grote gevolgen hebben voor de structuur en de smaak van het te bakken product. Voegt men te weinig bakpoeder toe, dan blijft het deeg vlak en dicht. Een te grote hoeveelheid bakpoeder toevoegen zal zorgen dat het deel teveel uitzet en zeker in zal storten, waardoor de smaak niet meer lekker is.
Als men bakpoeder aan bloem toevoegt, verkrijgt men zelfrijzend bakmeel. Cakemeel is in feite niets anders dan bloem met bakpoeder, waaraan smaakversterkers zoals zout, citroen, vanille en dergelijke zijn toegevoegd.
Enkele gebruiksvormen van Bakpoeder
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Bakpoeder
Spelt roti
Met speltbloem, bloem en bakpoeder uit Suriname
191 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Wraps - wendy51Klassieke English scones
Met zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en basterdsuiker uit United Kingdom
191 weken geleden gepubliceerd - 8 porties - 10 minuten
Broodgerechten - zvirovskiVetarme Engelse Whipped cream biscuits
Met bloem, bakpoeder en magere kwark uit United Kingdom
199 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 20 minuten
Bijgerechten - FejaBoerencake of gevulde cake
Met roomboter, bloem en bakpoeder uit Nederland
254 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 1 uur en 15 minuten
Taart en gebak - keukenbakkerHavermout pannenkoekjes
Met havermout, eieren en bakpoeder uit Nederland
287 weken geleden gepubliceerd - 2 porties - 15 minuten
Ontbijtgerechten - judithagterberg
- Home
- Ingredienten
- Bakproducten
- Bakpoeder