Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Mijn eerste keer: asperges

Lees de column van HildeVoor het eerst in mijn leven heb ik asperges gekookt. Ik at ze wel in restaurants en dergelijke, maar zelf had ik nooit echt behoefte om er eens een lekker maaltje mee te maken. Nu, na mijn kooksessie is dat wel anders. Alleen jammer dat het (witte) aspergeseizoen alweer bijna ten einde is, al zijn kasasperges ook best lekker.

Lange tijd heb ik asperges onderschat. Ik zag niet helemaal waarom asperges het 'witte goud' worden genoemd, behalve dan voor het bedrag dat we moeten neertellen vanwege de hoge arbeidskosten. De oogst van asperges gaat namelijk volledig met de hand, waarbij de boer stuk voor stuk de asperges onder de grond moet zien te vinden en vervolgens ondergronds moet afsnijden. Geloof me, dat is geen kattenpis.

En als je niet beter weet, zitten er nog meer mitsen en maren aan het bereiden van asperges. Zo zou je bijvoorbeeld een speciale aspergepan met uitlekrekje moeten hebben zodat ze rechtop kunnen worden gekookt, en komt ook een aspergeschiller goed van pas.

Maar wat research leerde mij dat ik ook simpelweg asperges in een pan met een klein laagje water kan koken, en ze kan schillen met een dunschiller. Niks geen speciaal keukengerei voor nodig. En bovendien zijn de geroemde combinaties met ham en gekookte eieren zo niet nóg eenvoudiger.

Nou, vandaar dus dat ik mij aan een recept waagde. Een zeer geslaagd recept. Typisch Hollands, zonder opsmuk en bovendien ook nog met groene asperges. Dat vergt namelijk nog minder schillen en slecht het afsnijden van de onderkant.

In plaats van de bekende Hollandaisesaus (ook niet al te moeilijk), heb ik een simpele botersaus gemaakt. Gewoon, met boter en wat aspergekookvocht. Nadat de asperges zijn uitgegaard (zo'n twintig minuten) leg je ze op een bord, bovenop warme beenham, kruimel je de hardgekookte eieren erover en giet je vervolgens de botersaus eroverheen en wat peterselie. En echt waar, het was meer dan lekker: ik wil dit elke week wel. Het zag er mooi uit en smaakte als uit een keuken van een topkok. En misschien is dit wel iets te gewoontjes voor een topkok, maar eenvoud is hier heus het allerbeste recept.

Bekijk ook

Een tandje minder
We moeten wat minder 'modern' eten. Er is namelijk een dreigend tekort aan olijfolie, quinoa, amandelmelk en avocado's op de wereld. Door de grote vraag worden deze populaire producten steeds duurder en raakt de natuur beschadigd. In plaats daarvan zouden we bijvoorbeeld gewoon weer wat meer aardappelen, rijst en boerenkool kunnen eten. Ook best gezond. Of zeg ik nu iets heel geks?

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven