Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Een tandje minder

Lees de column van HildeWe moeten wat minder 'modern' eten. Er is namelijk een dreigend tekort aan olijfolie, quinoa, amandelmelk en avocado's op de wereld. Door de grote vraag worden deze populaire producten steeds duurder en raakt de natuur beschadigd. In plaats daarvan zouden we bijvoorbeeld gewoon weer wat meer aardappelen, rijst en boerenkool kunnen eten. Ook best gezond. Of zeg ik nu iets heel geks?

We zijn tegenwoordig zo gewend aan exotische producten zoals couscous en quinoa, dat het bijna raar klinkt als je een paar keer per week 'gewoon' gekookte aardappelen of een simpele macaronischotel op tafel zet. Iedereen wil superfood en delicatessen die betaalbaar zijn, maar juist door die populariteit dreigt het schaars te worden: landbouwgrond én de omgeving raken uitgeput.

Avocado's hebben bijvoorbeeld ontzettend veel water nodig voordat ze kunnen worden geoogst. Zo veel, dat er haast geen water meer over is voor de rest van de natuur in Californië, waar miljoenen avocado's per jaar worden geoogst. De amandelproductie heeft last van hetzelfde euvel. Zeker sinds we amandelen niet alleen meer in taarten en koekjes gebruiken maar vooral ter vervanging van melk, ziet het toekomstbeeld er niet al te rooskleurig uit.

Hier zit een amandelmelkconsument. Ik zou graag willen overstappen naar een ander alternatief (ik heb koemelk overigens nog niet helemaal verbannen), maar het is kiezen tussen ontelbare kwaden. Ik koop af en toe wel eens sojamelk, maar het beeld van al die aapjes en andere oerwouddieren die worden weggejaagd zodat het regenwoud kan worden gekapt voor sojaplantages stemt me ook niet echt vrolijk. Ik drink nu dus voornamelijk water, thee of iets sterks.

En dan hebben we nog echte luxeproblemen. Zo is olijfolie inmiddels een stuk duurder vanwege een mislukte oogst in Zuid Europa. De keuze is: leggen we die extra euro's neer of kiezen we liever een minder goede olie? Hetzelfde geldt voor prosecco, vanwege de mislukte oogst van de proseccodruif. Ach, ik hou het wel gewoon bij een glaasje rosé.

Kortom: als we nou gewoon wat normaler eten door de week - zonder poespas, niets mis mee - dan kunnen we in het weekend over een tijdje allemaal weer genieten van high end producten. Eerlijk zullen we alles delen.

Bekijk ook

Natuurlijk aan de borst
Moeders die hun baby borstvoeding geven: natuurlijker kan het niet. Prachtig als een kind de eerste tijd van zijn leven op zo'n intieme manier wordt gevoed. Maar ik ben er voorstander van dat dit ook vooral iets intiems van moeder en baby blijft. En dat ik dus in een restaurant behalve op mijn biefstukje geen uitzicht heb op een enorme borst.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven