Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Chicken in da hood

Lees de column van HildeIn reclames worden producten vaak te rooskleurig voorgesteld, maar in sommige gevallen ben ik het er best wel mee eens. Bijvoorbeeld als het gaat om de - hoogst irritante - kipcampagne. Ik moet toegeven: eigenlijk is kip gewoon het meest veelzijdige stukje vlees. (Kip!)

Wat iedereen vast zelf ook al wist, maar ik graag nog een keertje wil benadrukken, is dat je echt talloze gerechten met kip kunt maken. Wat mij betreft gaat dat van een lekker mals stukje met kaas gevulde gebraden kipfilet en kipreepjes door de pasta met spinazie en roomkaas tot kipblokjes in pestosaus met verse basilicum.

Mijn laatste ontdekking is een gerecht waarbij je de inhoud niet meteen zult identificeren als kip: kip in de hoed. Niet te verwarren overigens met de 'rappers' van het tv-programma Holland in da hood, want ik zie die jochies met afgezakte broeken nog niet zo snel een lekker bladerdeeghapje met kersen opeten. Al zou het wel grappig zijn: 'Jongah, wat eet jij vanavond man?' -'Gozar, ik eet chicken in da hood, je weet tog maaan.'

Maar dat ter zijde. Terug naar de kip in de hoed, want daar maak je wél indruk mee bij je gasten. En daaraan voorafgaand: het is niet moeilijk en levert minimale afwas op (dat is sowieso een voordeel, zeker als je afwasmachineloos bent zoals ik).

Maar hoe dan? Nou, gewoon zo'n 400 gram kipstukjes bakken met een beetje peper en zout eroverheen. Vervolgens 2 zakjes kerriesaus in de pan gieten, een bakje creme fraîche, wat sambal, knoflook en stukjes gember erdoorheen roeren en ook een pot voorgekookte kersen meegaren. Wil je je gasten wat te doen laten hebben, dan kun je kersen met pit nemen. In alle andere gevallen is het voor het gemak (en de veiligheid) beter pitloze kersen te gebruiken.

Intussen kan de co-kok netjes een springvorm bekleden met bladerdeeg - bodem én zijkant. Daaroverheen nog een beetje paneermeel strooien en de 'hoed' is klaar om gevuld te worden met het kipmengsel en er een zakje geraspte kaas overheen te strooien. Klap de uitstekende bladerdeegplakjes naar het midden en sluit de hoed met één of twee laatste plakjes. Om het baksel wat meer lucht te geven is het raadzaam wat gaatjes te prikken in de bovenkant.

Wat ook zo fijn is, is dat het ding op 200 graden in de oven gaar staat te worden. Dan kun je intussen namelijk alvast rustig bijkletsen met je gasten, een aperitiefje nemen of de vaat doen. Kip in de hoed: niet alleen een veelzijdig stukje vlees dus, maar ook een veelzijdig gerecht.

Bekijk ook

Sesam, open u
Goed, als je iets koopt in de supermarkt en de verpakking is al open voordat je de kassa bent gepasseerd (vanzelf dus, niet door ongeduldige kinderen of een plotseling opkomende vreetbui), dan is er iets mis. Maar aan de andere kant is het ook uiterst frustrerend als je het een en ander moet bewerken met kniptang, hamer of beitel voordat je de inhoud te zien krijgt. En daar zijn helaas genoeg voorbeelden van.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven