Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

VoedselallergieŽn


Een allergie is een kwaal waarbij het immuunsysteem van het lichaam abnormaal reageert op één of meerdere stoffen. Dit noemen we allergenen. Het lichaam maakt afweerstoffen, welke reacties veroorzaakt als tranende ogen, een loopneus, jeuk of benauwdheid. Stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huismijt of schimmelsporen zijn vaak de boosdoeners. Voedselbestanddelen kunnen eveneens allergische reacties veroorzaken. In dit artikel gaan we in op de voedselallergie.

Voedselovergevoeligheid

Voedselgevoeligheid is een ziekmakende reactie op eten of drinken van een voedingsmiddel waarvan de meeste mensen geen last hebben. Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam van voedselallergie, voedselintolerantie en voedselaversie. De klachten die hieruit voorkomen lijken erg op elkaar, maar het zijn drie verschillende reactiemechanismen. Een voedselallergie verloopt via het afweersysteem. Er worden bijzondere antistoffen aangemaakt tegen de allergenen. Dit zijn eiwitten die in de voeding voorkomen. Wanneer deze antistoffen ook maar een klein beetje in contact komen met een allergeen, kan het al een enorme reactie veroorzaken. Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Er vindt een directe reactie plaats door het lichaam op voedselbestanddelen. Vaak valt het bij het innemen van hele kleine hoeveelheden niet eens op en gebeurt dit pas bij grotere hoeveelheden. Als laatste is er de voedselaversie. Dit is een reactie op voeding door een psychische oorzaak. Het eten van bepaald voedsel kan dan dusdanig weerzin opwekken dat men bijvoorbeeld spontaan moet braken. Het valt niet onder de categorie allergieën, dus wordt er hier verder niet op ingegaan. Meestal gebruikt men voor de eerste twee omschrijvingen de woorden hetzelfde woord: voedselallergie.




De klachten

Veel voorkomende klachten met betrekking tot de voedselovergevoeligheid zijn huidklachten zoals jeuk, oedeem (ophoping van vocht), eczeem, galbulten (netelroos) of het ontstaan van bleke of roze bulten. Er kunnen klachten in het maagdarm kanaal ontstaan, zoals buikpijn, braken en diarree. Sommigen reageren via de luchtwegen in de vorm van astma, een loopneus, een vertopte neus of keelklachten. Tenslotte zijn er de algemene klachten als moeheid, migraine, en gedragsstoornissen. In een zeldzaam geval kan men in een shock geraken of bewusteloos raken.



Vaststellen van de allergie

Met voedselallergieklachten ga je naar een arts.  Aan de hand van een anamnese (voorgeschiedenis van een reeks klachten van de patiënt), en/of het bijhouden van een voedseldagboek , een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar specifieke antistoffen (RAST test), en/of huidtests waarbij een zeer kleine hoeveelheid van een allergeen in de huid wordt ingebracht op verschillende manieren en/of een eliminatie-provocatie dieet waarbij in eerste instantie verdachte voedingsmiddelen worden weggelaten en later weer toegevoegd, kan vastgesteld worden waar men allergisch voor is.

Het dieet en andere behandelmethoden

Wanneer de diagnose is gesteld, kan er een dieet worden voorgeschreven waarbij de voedingsbestanddelen worden weggelaten die de klachten veroorzaken. De hulp van een diëtist bij het samenstellen van een dieet is hierbij meestal gewenst. Veel producten hebben namelijk verborgen voedingsbestanddelen die eveneens de allergenen kan bevatten. Bovendien let de diëtist er op dat het dieet zorgt voor een volwaardige voeding.

Lees ook

  • Champagne ontbijtChampagne ontbijt
    Wil jij op Valentijnsdag de romantiek een extra boost geven? Verras je geliefde met een Champagne ontbijt! Nu kun je kiezen voor de makkelijke weg en het ontbijt geheel l
  • Veel gebruikte kruiden in de keukenVeel gebruikte kruiden in de keuken
    Naast zout en peper zijn ook kruiden onmisbaar in de keuken. Kruiden maken gerechten niet alleen extra geurig en smakelijk, ze bevatten daarbij ook nog eens tal van genee
  • Haringvangst en vlaggetjesdagHaringvangst en vlaggetjesdag
    Het haringseizoen begint dit jaar op woensdag 6 juni. Op die dag wordt het eerste vaatje haring geveild, een traditie die al eeuwen in stand wordt gehouden. De veiling is
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven