Njang Switie!

De Surinaamse keuken staat bekend om zijn veel variërende ingrediënten en gerechten. Er wordt merendeels Surinaams gegeten in Nederland en Suriname zelf. In Nederland zijn de Surinaamse gerechten vaak populair bij afhaalrestaurants. 


Mengelmoes
Dé Surinamer bestaat niet, dit komt mede doordat er verschillende soorten bevolkingsgroepen zich in Suriname hebben gevestigd. In Suriname wonen er Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen en Portugezen. De Surinaamse keuken bevat heel veel invloeden uit deze bevolkingsgroepen. Een heel bekend Surinaams gerecht is de Roti met massala kip en kousenband. Roti is van oorsprong een Hindoestaans gerecht.


Smaakmakers Roti kan je vergelijken met een dikke pannenkoek die gevuld is met linzen of aardappels. In Suriname is het gewoonlijk om Roti met de hand te eten, vaak met één hand, de hand die je niet gebruikt voor het vegen van je billen, daar eet je mee! De kip wordt gekruid met Hindoestaanse massalapoeder. De massalapoeder geeft de kip een milde kerriesmaak en een mooi kleurtje. Tegenwoordig is de Hindoestaanse massalapoeder te verkrijgen bij de AH, dus je hoeft niet ver op zoek te gaan. De kousenband is wel een ingredïent dat wat moeilijker te verkrijgen is, meestal kun je kousenband bij de Toko halen. De kousenband kan ook vervangen worden door sperzieboontjes, allebei even lekker! De aardappeltjes in het gerecht worden samen gebakken met de kip, uien en een teentje knoflook. Heel vaak word er hier bouillon (Maggi blokjes) bij toegevoegd zodat de smaken van de ingrediënten goed bij elkaar komen.Lees ook