Vaderdag

  1. De geschiedenis
  2. Vaderdag in het buitenland
  3. Vader verwennen
  4. De alleenstaande vader
  5. Lees ook

Vaderdag is net als Moederdag een dag waarbij de vader dit keer in het zonnetje wordt gezet om hem te tonen dat je waardeert voor wat hij voor de opvoeding  en verzorging van de kinderen doet. Traditioneel wordt vader verwend met een ontbijtje op bed. In de meeste gezinnen krijgt vader een typisch mannen cadeautje in de vorm van een stropdas, sokken of elektronica. Kleine kinderen hebben vaak op school een knutselwerkje voor hem gemaakt. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni. Veel landen vieren Vaderdag, waarvan de meeste op een zondag in juni. Ook Vaderdag heeft zijn geschiedenis.


De geschiedenis

In 1909 kwam de Amerikaanse Sonora Smart Dodd uit Washington met het idee om haar vader te eren. Haar vader was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog en heette William Jackson Smart. Zijn vrouw stierf in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind. Sonora Smart Dodd wilde, voortbordurende op het idee van Anna Jarvis die Moederdag had bedacht,  een nationale eerdag voor vaders in het leven roepen.  De eerste Vaderdag werd gevierd op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge wilde het idee doorvoeren, maar Vaderdag werd pas officieel erkend in de Verenigde Staten tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.  Nederland viert Vaderdag sinds de jaren '70 en '80.


Vaderdag in het buitenland

De meeste landen vieren Vaderdag in juni, maar niet altijd op de derde zondag van deze maand. België viert het de tweede zondag in juni, waarbij bepaalde gedeelten van dit land het op 19 maart viert, de dag van Sint Jozef. Duitsland viert Vaderdag op Hemelvaart (Jezus keert terug naar zijn Vader in de Hemel).


Vader verwennen

De meeste gezinnen vieren Vaderdag met een ontbijt op bed voor vader, meestal gevolgd door het uitdelen van kleine (zelfgemaakte) cadeautjes. Veel gezinnen gaan deze dag met zijn allen op stap. Vaderdag is eigenlijk in de meeste gezinnen een familiedag. Vaak wordt er ook een bezoek aan opa (en oma) gebracht.

De alleenstaande vader

Vaderdag is voor sommige vaders een emotioneel beladen dag. Er zijn veel vaders die vanwege een scheiding hun kinderen niet of nauwelijks zien. Een aantal vaders krijgt op deze dag hun kleintjes niet op bezoek. Veel organisaties grijpen deze dag aan om aandacht te vragen voor de rechten van de vader. Er worden deze dag door deze organisaties vaak acties gevoerd om de aandacht op dit probleem te vestigen.


Lees ook