Taai taai

Taai taai of ook wel aan elkaar vast geschreven als taaitaai is een typisch Sinterklaasproduct. De smaak van taai taai lijkt op die van speculaas, maar het is een veel ‘taaiere’ substantie. Er zitten ook vergelijkbare kruiden in en beide koeksoorten hebben de vorm van een figuur. Met het eten van een taai taai poppetje train je behoorlijk je kauwspieren. Het ligt voor de hand dat de benaming van deze Oudhollandse lekkernij daar alles mee te maken heeft. Gaf je vroeger rond Sinterklaas een mooie speculaaspop aan een meisje om te laten zien dat je weg van haar was, zo diende de taaiman voor het tegenovergestelde. Daarmee dreef je dan de spot met een meisje en dat was natuurlijk helemaal niet zo leuk.


De taai taai wordt ook wel biesjesdeeg genoemd en daarmee verwijst men naar de heidense oorsprong. Biesjes is een verbastering van het woord ‘beestjes’. Men bedoelde met biesjesdeeg, een deeg voor koek of brood waarop men dieren uitbeeldde. Vroeger bakte men het deeg voor taai taai met stroop. Het leek toen ook veel op de Duitse Lebkuchen.


Rond Sinterklaastijd kun je overal taai taai kopen, maar het is natuurlijk nog leuker om ze zelf (samen met je kinderen) te maken. Je brengt 250 gram honing met 150 gram stroop, 250 ml water en 10 gram anijspoeder in een pan aan de kook. Laat het een minuut doorkoken. Zeef 500 gram roggebloem, 250 gram tarwebloem en kneed het met het zoete mengsel tot een stevig deeg. Laat het deeg een dag of langer rusten op een koele plek. Kneed het deeg opnieuw, en voeg er 150 gram honing aan toe, 2,5 gram bakpoeder en 20 gram speculaaskruiden. Nu kun je het deeg in een taai taai plank duwen, maar als je niet zo’n plank hebt, kun je ook een bakplaat met opstaande rand gebruiken. Je kunt ook leuke vormpjes maken met uitstekertjes. Bestrijk het deeg met melk en laat het in de oven vijftien minuten lang op 220 graden Celsius bakken. Je kunt ze eventueel nog zoeter maken door suikerparels over het deeg te strooien en deze licht aan te drukken voordat de taai taai in de oven gaat.



Lees ook