Pinda allergie

Pinda’s behoren net als de bruine en witte bonen, linzen, erwten, sojabonen, alfalfa tot de familie van de peuldragers. Pinda’s komen in veel producten voor, bijvoorbeeld pindakaas, borrelnootjes, (chocolade)repen (candybars), muesli en koek. Ze worden veel gebruikt in Chinese, Indische en Thaise gerechten. Pindameel wordt gebruikt als voedingsvezel, vulmiddel en smaakmaker. Het kan zo ongemerkt in veel producten voorkomen. Bekende producten die pindameel bevatten zijn bijvoorbeeld: ketjap, sauzen en soepen, kaassoufflés, kant-en-klaar maaltijden, rösti, chocoladesnoepjes, banketspijs en dergelijke. Pindaolie, arachideolie en slaolie bevatten eveneens pinda-eiwit.


Pinda’s bevatten pinda-eiwit, het meest sterke allergeen dat bekend is. Een allergeen is een stof dat een allergische reactie veroorzaakt. Pindaovergevoeligheid is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen boven de drie jaar. Naar schatting heeft 0,7 procent van de wereldbevolking een pinda allergie. Een pinda allergie kan levensbedreigende klachten geven. Symptomen bij een pinda allergie zijn: galbulten, misselijkheid en braken, angio oedeem (een abrupt optredende zwelling van weefsels, vooral in het gezicht en keel), benauwdheid (piepende ademhaling) astma aanval en een anafylactische reactie. Een anafylactische shock is een acute zeer heftige reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Het kan levensbedreigend zijn als het niet op tijd behandeld wordt. Personen die bekend zijn met pinda allergie dragen medicijnen of een anti histamine pen bij zich die in het bovenbeen geprikt moeten worden om de reacties van het lichaam te stoppen. Hierna moet een patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. Een reactie hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door inname van het pinda-eiwit. Er kunnen al ernstige reacties ontstaan door het inademen van een product met pinda-eiwit of sporen van pinda-eiwit op andere (pinda-eiwit vrije) producten.


Iemand die allergisch is voor pinda’s hoeft dit niet ook te zijn voor noten. Een pinda is botanisch gezien immers geen noot, maar een peulvrucht. Toch komen kruisreacties tussen pinda’s en noten veel voor. Peulvruchten en pinda’s bevatten een eiwit dat sterk op elkaar lijkt. Het lichaam ziet de eiwitten als dezelfde. Een pinda allergie kán daarom ook betekenen dat men allergisch kan reageren op andere peulvruchten als linzen, erwten, soja en sojaproducten. Omgekeerd kunnen personen met een noten of peulvruchten allergie om deze reden ook overgevoelig reageren op pinda’s.


Personen met een pinda allergie moeten alle voedingsmiddelen waarin pinda-eiwit voorkomt (pinda’s, pindameel en/of pindaolie)uit hun leven elimineren. Hierbij is hulp van een diëtist nodig. Er moet een noodplan zijn als de vermijding onverhoopt misgaat. Dit kan in de vorm van beschermende medicijnen voorafgaand aan en risicovolle maaltijd (bijvoorbeeld een etentje in een restaurant), preventief gebruik van antihistaminicum, of extra medicijn die kan helpen als een (milde) reactie ontstaat. Hiervoor kan men tabletten gebruiken of een injectie zoals hierboven is beschreven.


Lees ook