Cholesterol

  1. Het lichaam en cholesterol
  2. Een verhoogd cholesterolgehalte
  3. Cholesterolverlagende producten
  4. Lees ook

Cholesterol is een miskend talent. Het wordt vaak geassocieerd met hart- en vaatziekten. Het is inderdaad waar dat een te hoog cholesterolgehalte schadelijk is voor het lichaam. Toch is cholesterol een stof die belangrijk is voor het lichaam. Deze stof is namelijk noodzakelijk en onmisbaar voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen en vormt daarbij tevens de grondstof voor bepaalde hormonen en galzuren.


Het lichaam en cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Het lichaam heeft deze stof nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Het lichaam is zelf in staat het merendeel van deze stof aan te maken. Dit gebeurt in de lever. Van de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam, produceert de lever ongeveer 70 procent. Dit komt neer op een productie van ongeveer 1 gram cholesterol per etmaal. Het resterende deel wordt door de darm uit het voedsel opgenomen, vooral uit dierlijke vetten. Het cholesterolgehalte in het bloed is dus voor een gedeelte afhankelijk van hoeveel vet je eet. De hoeveelheid verzadigd vet speelt hierin een belangrijke rol.


Een verhoogd cholesterolgehalte

De hoeveelheid cholesterol in uw bloed wisselt. Het cholesterolgehalte neemt toe als u veel verzadigd vet eet. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks. Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Dit kan erfelijk zijn. Als men jarenlang te veel cholesterol in het bloed heeft, kan het zich ophopen in de wand van uw bloedvaten. De bloedvaten kunnen dan nauwer worden en uiteindelijk dicht gaan zitten. Een verhoogd cholesterolgehalte geeft meer risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte.


Cholesterolverlagende producten

De industrie biedt levensmiddelen aan waarvan aan de consument beloofd wordt dat het cholesterolverlagend werkt. Ui t onderzoek is gebleken dat voedingsvetten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, zoals in linolzuur of omega 3, stoffen in je bloed verhogen die ervoor zorgen dat cholesterol sneller doet afvoeren naar de lever. Voor een gezonde voeding is het van belang om vooral de onverzadigde vetten te kiezen, die vooral voorkomen in vette vis, olie en vloeibare dieetmargarine en braadproducten. Bijna altijd staat op de verpakking van producten vermeld wat voor vetten er in zitten. Tenslotte is gezond bewegen ook goed voor het cholesterolgehalte.


Lees ook