Blancheren

  1. Blancheren van groenten  in een paar stappen
  2. Voordelen van blancheren
  3. Tomaten en fruit blancheren
  4. Lees ook

Blancheren is een kooktechniek waarbij voedingsmiddelen een hele korte tijd worden gekookt om ze knapperig en stevig te houden. Kleur- smaak- en voedingsstoffen worden met deze kookmethode veilig gesteld. Na een paar minuten te zijn gekookt, wordt het voedsel afgespoeld met koud water. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel om het koolzuurgas (zuren) te laten ontsnappen.  De Oosterse keuken maakt veel van deze kooktechniek gebruik, vooral om de kleuren van de groenten zo krachtig en helder mogelijk te houden. Blancheren wordt ook gedaan voor het conserveren van levensmiddelen.  De kooktechniek zorgt ervoor dat schadelijke enzymen die het voedsel bederven, onschadelijk worden gemaakt.


Blancheren van groenten  in een paar stappen

Zet een pan met water op het vuur en laat het koken. Voeg de schoongemaakte en gesneden groente aan het kokende water toe en laat het enkele minuten koken.  Het water moet enkele centimeters boven de groente uitkomen. Spoel daarna de groenten af  met koud water om het proces van garen te stoppen. Zo blijven de groenten op kleur en smaak. De vitaminen blijven op deze manier behouden en de groenten houden een lekkere “bite”. Je kunt ook blancheren in koud water. Dan zet je de groenten met koud water op en laat de temperatuur niet hoger worden dan 100 graden. Dit mag slechts enkele minuten duren. Deze techniek wordt “mise en place”genoemd. Voor het blancheren kun je ook een zogenaamde “steamer” gebruiken. Dit apparaat “stoomt”de groente eerst met warme stoom en daarna met koude. Soms wordt er hete olie voor het blancheren gebruikt. Dit wordt vooral toegepast om voorgebakken frites in te vriezen.


Voordelen van blancheren

Door groenten of voedsel te blancheren weet je zeker dat het goed gereinigd is. Daarbij wordt de omringde huid van de waren verstevigd. Indien het voedsel betreft met een sterke smaak, zoals bijvoorbeeld het geval is met knoflooktenen, sjalotten of sommige koolsoorten, wordt deze door het blancheren  wat afgezwakt. Deze kookmethode zorgt ervoor dat de voedingsmiddelen niet te snel gaar worden en door het blancheren houdt de groente een knapperige smaak.


Tomaten en fruit blancheren

Om tomaten handig en makkelijk van het velletje te ontdoen is de blancheertechniek een uitkomst. Je maakt met een mes een klein kruisje in de huid van de tomaat en je dompelt hem in kokend water. Daarna spoel je ze met koud water af. Je kunt het velletje nu gemakkelijk van de tomaat afpellen. Hetzelfde geldt voor het ontvellen van perziken, abrikozen en pruimen.


Lees ook