Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Oranjebitter

    Op Koninginnedag duikt opeens de Oranjebitter weer overal op. Het drankje hoort echt bij deze dag. Het is een traditie die (waarschijnlijk) dateert uit de negentiende eeuw. De schrijver Jan ter Gouw (1814-1894) schrijft in zijn boek De Volksvermaken (1870) al over het gebruik van Oranjebitter. De echte Oranjebitter trend zette echter pas na 1898 in, het moment dat de troon werd overgedragen aan Koningin Wilhelmina. Vanaf dat moment werd Oranjebitter het feestdrankje dat onlosmakelijk verbonden lijkt met het vieren van Koninginnedag.

    Het recept voor Oranjebitter komt uit de zeventiende eeuw. Het was toen helemaal niet bedoeld als genotsmiddel. Oranjebitter werd gemaakt als medicijn ter voorkoming van scheurbuik. Men gebruikte schillen van citrusvruchten. Daar werd sap of pap van gemaakt voor de vitamine C. Om het innemen hiervan makkelijker te maken, voegde men er jenever en suiker aan toe. Bitters werden dus oorspronkelijk alleen gebruikt als medicijn, maar later werd het meer en meer een gezelligheidsdrankje. Vanaf dat moment werd het drankje ook minder scherp en minder bitter gemaakt. Later brachten distilleerderijen Oranjebitter op de markt. Het werd een bitterlikeur op basis van graanalcohol. De drank verkreeg de typische smaak door toevoeging van de gedroogde schillen van onrijpe en rijpe bitterzure sinaasappelen. De bittere smaak wordt verkregen door de witte schilletjes van de citrusvrucht. Oranjebitter is in de loop der jaren steeds zoeter gemaakt. Gewoon door toevoeging van meer suiker. Het heeft zich steeds weer aangepast aan de smaak van de mensen. Zo is het drankje van zeer bitter steeds zoeter geworden. Voor het gebruik van suiker in bitterlikeur kent Europa richtlijnen. Zo mag er in een bitter niet meer dan 10 procent suiker zitten.




    Oranjebitter past natuurlijk vanwege de oranje kleur al helemaal in het teken van Koninginnedag, net als het gebruik van de ‘appeltjes van oranje’. Hoe de drank precies met het koningshuis verweven is, blijkt lastig te achterhalen. Het is een drankje dat al in de zeventiende eeuw werd gemaakt en het is mogelijk dat het drankje geschonken werd bij overwinningen. Maar helemaal duidelijk is dat niet. Net zo min is het duidelijk of onze vorstin het lekker vindt. Er is een anekdote bekend dat onze koningin in 1993 een glaasje Oranjebitter in de hand gedrukt kreeg waaruit zij niets vermoedend een slokje nam. Aan haar gezicht was te zien dat ze een beetje schrok van de waarschijnlijk toch wel bittere smaak. Nederlanders lijken het vooral op Koninginnedag te drinken en buiten deze dag zie je het drankje maar weinig. Je kunt de oranjebitter puur drinken, maar ook als mix (bijvoorbeeld met sinaasappelsap of in een cocktail).



    Lees ook

    • Zoetigheid in een TajineZoetigheid in een Tajine
      De feestelijke en kleurrijke Tajine, een versierde aardwerken stoofpot is het wapen van de Marokkaanse keuken. De naam Tajine is te danken aan de stoofpot waarmee het ger
    • Het aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer twee maanden en bHet aspergeseizoen duurt in Nederland ongeveer twee maanden en b
      Het gebruik van bier in de keuken is vooral gebruikelijk bij de Belgen. België is dan ook al door de eeuwen heen befaamd voor zijn bieren. Over het betrekkelijk klei
    • De geschiedenis van zuurkoolDe geschiedenis van zuurkool
      Zuurkool met worst. Het is een heerlijk winters gerecht. Zuurkool wordt gemaakt van witte kool en heeft een interessante geschiedenis. Het is hetzelfde volk wat ‘ta
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven