Knijpertje? Nee, Kniepertje!

Nederland kent meer tradities dan de oliebollen en appelbeignets. Zo wordt er in het Noord-Oosten van Nederland op Oudejaarsdag Kniepertjes gegeten. Kniepertjes zijn zoete, dunne wafeltjes. Kniepertjes lijken op oublie hoorns, dat gebruikt wordt voor schepijs. Het recept is wel wat anders. De Kniepertjes zijn zoeter en worden met kaneel gemaakt.  


Traditioneel
De traditie achter de Kniepertjes is dat de wafeltjes in december plat gepresenteerd worden en vanaf nieuwjaarsdag als een rolletje worden gerold. De gedachte achter deze traditie is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. Het rolletje symboliseert het nieuwe onbekende jaar. Kniepertjes zijn echt streekgebonden koeken ze worden ook in bepaalde streken anders gegeten. De platte versie wordt vooral in Drenthe en Overrijssel gegeten terwijl de opgerolde versie meer in Groningen en Twente.  


Bekende variant
Een bekende variant van het Kniepertje is de Italiaanse Cannoli. Cannoli is een gerold koekje dat oorspronkelijk gevuld is met Ricotta. Andere vullingen voor Cannoli zijn chocolade, custard en mascarpone. De textuur van het koekjes waar Cannoli mee word gemaakt lijkt veel op die van een Kniepertje. Dit geeft gelijk inspiratie op, je kunt de Kniepertjes wanneer ze gerold zijn ook vullen met een vulling naar keuze.  


Ouderwets ijzertje
Om Kniepertjes te maken heb je een wafelijzer nodig. Tegenwoordig kun je elektrische wafelijzers kopen maar voorheen werden er uitsluitend knijpijzers gebruikt. Het duurt maar enkele minuten voor het deeg om gaar te worden. Hierna kan het wafeltje uit het ijzer verwijderd worden om af te koelen en eventueel gerold te worden. Je kan het natuurlijk ook plat eten als je dit liever wilt. Een leuk alternatief voor oliebollen en appelbeignets! Kniepertjes zijn ook heel erg geliefd bij de kinderen en het zou een leuke ervaring zijn om samen Kniepertjes met kinderen te maken.


Lees ook