Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Een heerlijke ouderwetse snert!

    De Nederlandse winters staan vaak bekend om de lage temperaturen. Er is niks lekkerder in de winter dan een kop warme en goed gevulde erwtensoep, om op te warmen. Er zijn veel versies van erwtensoep maar de échte Nederlandse versie is sterk gebonden. 

    De Gouden Eeuw
    Het recept voor de oerhollandse erwtensoep gaat ver terug in de tijd. Het recept komt uit de 16e eeuw. Nederland stond er economisch niet goed voor en de armoede was groot. De winters waren streng en mensen zochten methodes om toch een vullende maaltijd op tafel te zetten. Erwten waren toen overal krijgbaar en goedkoop. Veel arme mensen hadden niet genoeg geld om vlees voor het hele gezin aan te schaffen, dus hakten ze het vlees in steekjes en voegte deze toe aan de soep. 




    Ook populair in andere landen
    Een lekkere erwtensoep is uiteraard gemaakt van erwten en word traditioneel gevuld met rookworst, aardappelen, peen,prei en uitjes. Erwtensoep wordt in verschillende streken ook anders geserveerd. In verschillende streken hebben mensen liever een voorkeur om hun erwtensoep te eten met roggebrood en katenspek te eten. Erwtensoep wordt ook in andere landen gegeten maar dan minder sterk gebonden dan de Nederlandse versie. In veel Scandinavische landen is het een traditie om eens per week erwtensoep te eten. In Zweden is het traditie om iedere donderdag erwtensoep te eten en het dessert dat na de erwtensoep geserveerd wordt zijn pannenkoeken. 



    Lees ook

    • De Oosterse keukenDe Oosterse keuken
      De Oosterse keuken bestaat uit gerechten die hun oorsprong vinden in landen als Indonesië, Thailand, India, Japan en China. Het zijn vaak kleurrijke gerechten die ve
    • Hazen en konijnenHazen en konijnen
      In de natuur zie je direct het verschil tussen een haas en een konijn. Culinair worden ze ook anders bereid. Het hazenseizoen loopt van 15 oktober tot 1 januari. Hazen di
    • GlutenGluten
      Gluten zijn een soort eiwitten die zich gecombineerd met zetmeel bevinden in een gedeelte van sommige granen, zoals tarwe, rogge en gerst of producten die hiervan worden
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven