Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Hachee

    Hachee is een heerlijk winters gerecht. Het woord komt uit het Frans en het betekent ‘hakken’. Hachee wordt al eeuwen gemaakt. Er bestaan beschrijvingen van middeleeuwse buffetten waar de bereidingswijze wordt beschreven. Waarschijnlijk werd de hachee destijds gemaakt van resten van braadvlees. Met hachee bedoelen we tegenwoordig een traditioneel stoofgerecht dat gemaakt wordt van blokjes of stukken vlees, vis, gevogelte en groenten. De Nederlandse hachee wordt gemaakt van grove stukken rundvlees, uien en een zuur (wijn of azijn). Deze hachee wordt veel gezien als een typisch Brabants gerecht. Hachee wordt traditioneel geserveerd met rode kool, appel, appelmoes, aardappelen (aardappelpuree) en soms ook met rijst.

    Hachee is niet moeilijk om te maken, het heeft alleen een lange bereidingstijd nodig. Deze hachee heeft door de stroop en ontbijtkoek een zoete smaak. De meeste kinderen vinden hem daarom ook erg lekker. Snijd 750 gram rib/runderlappen in grote stukken en verhit ze in een pan met 50 gram boter op middelhoog vuur. Bak ze in 10 minuten bruin. Snipper 3 grote uien en bak deze 5 minuten mee. Voeg 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels, 3 eetlepel rode wijnazijn, 1 eetlepel appelstroop en 1 vleesbouillontablet toe. Schenk er 400 ml water bij. Het vlees moet met het vocht bedekt zijn. Breng alles aan de kook en zet daarna het vuur laag. Stoof de hachee met de deksel op de pan minimaal twee uur. Voeg, als er te veel vocht verdampt, een extra scheut water toe. Verkruimel een plakje ontbijtkoek boven de pan en laat de koek in het stoofvocht oplossen. Verwarm de hachee voor gebruik nog eens 5 minuten en breng op smaak met zout en peper. Je eet deze hachee met rode kool met appeltjes en aardappelpuree. Als je de volgende dag nog wat over hebt, smaakt het heerlijk met Belgische friet en een groene salade.




    Lees ook

    • Vis rokenVis roken
      Vroeger (en in sommige landen gebeurt het nog steeds) droogde men vis in de buitenlucht om de vis langer houdbaar te maken. Voor het drogen in de lucht is het juiste klim
    • Belgische bonbonsBelgische bonbons
      Bonbons, ook wel pralines genoemd, zijn verleidelijke lekkernijen. Ze worden gemaakt van chocolade. De cacao waarvan men chocolade maakt, zou lustopwekkende eigenschappen
    • Halloween: spincakesHalloween: spincakes
      De cupcake is de laatste tijd erg populair. Wat sommigen niet weten is dat dit versierde cakeje al heel erg lang bestaat. In het kookboek van Eliza Leslie, een bekende Am
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven