Pizza! Pizza!

De Italiaanse keuken is één van de bekendste keukens van de wereld. De uitblinker van de Italiaanse keuken is zonder twijfel de Pizza. De Pizza is een heel bekend gerecht in de fastfoodketens.


Culinaire trots
De eerste echte Pizza's werden in de 17e eeuw in Napels gebakken. De rijke mensen die in Napels woonden gebruikten borden die gemaakt waren van deeg omdat dit makkelijk was en het scheelde afwas. De arme mensen haalden deze deegboorden bij het vuil weg en maakten die op met vlees, vis en specerijen. De Pizza was een gerecht voor arme mensen, als je niet beschikte over een oven konden de Pizza's bereidt worden bij de bakker. Een bekende Napolitaanse pizzabakker mocht in 1889 zijn Pizza's aan koning Umberto I en zijn vrouw Margeritha voorleggen. Ter ere van de koningin werd er een pizza gemaakt met tomaten, mozzarella en basilicum. Deze stond voor de vlag van Italië. De Pizza viel zo erg in de smaak bij koningin Margeritha dat de Pizza naar haar vernoemd werd. De Pizza begon met name door het bezoek aan het koningshuis een populair gerecht te worden. 


Het tijdperk van de pizza's
Al snel begon de populariteit van de Pizza's over te waaien naar Europa en Amerika. Aan het eind van de 19e eeuw emigreerden er miljoenen Italianen naar de Verenigde Staten, zij namen natuurlijk hun Italiaanse keuken mee. De Pizza werd zo populair in de jaren 50 dat de Amerikanen er een eigen variant op maakten. Ze verruilde de dunne klassieke bodem voor een dikke crunchy bodem. 1957 was een belangrijk jaar voor de Pizza, de diepvries Pizza werd uitgevonden door de gebroeders Celentano. De diepvriespizza werd een wereldwijd succesverhaal. De Pizza is in een zeer korte tijd een onmisbaar gerecht over de hele wereld geworden.Lees ook