Fazant met Kerst!

Een fazant kun je op verschillende en vaak eenvoudige manieren bereiden. In de meeste gevallen wordt de kerstmaaltijd in z'n geheel gebraden, maar dat hoeft niet altijd. Op deze website vind je de verschillende soorten recepten.


Lang geleden
Tot ver in de middeleeuwen werd de fazant alleen in de binnenplaats gehouden en ook nu nog zijn er tamme fazanten. Het vlees van een wilde fazant, die zich heeft gevoed met kruiden en bessen, valt beter in de smaak. De wilde fazant is alleen in het jachtseizoen, dat duurt van oktober tot februari, te krijgen. Het vlees kan wat droog zijn en moet dan ook bij voorkeur worden gebraad.


Wild eten
De fazant is een opvallende grondvogel en wordt in het wild geschoten. Deze vogels komen hedendaags voor in Europa. Op de oudere en wilde fazanten wordt niet altijd gejaagd. Als dit wel gebeurt en je zo'n fazant wilt bereiden, laat het vogeltje dan 2 tot 3 dagen besterven. Een jonge fazant herken je aan zijn buigzame borstbeen en dit diertje heeft vaak minder opvallende sporen.


Verschil man en vrouw
Tussen het vrouwtje en mannetje kun je grote verschillen ontdekken. Het mannetje is even groot al een kip en heeft een langere, puntige staart. Ook heeft het mannetje een donkergroene kop en hals. Maar zijn rode kringen rondom de ogen zorgen ervoor dat je hem meteen herkent. Het diertje is kastanjebruin en heeft een zwarte tekening. Het vrouwtje is geelbruin, heeft een korte staartje en een zwartgevlekte kleur.


Lees ook