Gl├╝hwein

Glühwein is een wijn die vooral in Europa rond Kerstmis wordt gedronken. Glühwein wordt warm gedronken en gemaakt met rode of witte wijn die verwarmd word met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen. De Glühwein is vooral populair op de kerstmarkten in Duitsland. De betekenis van de naam is ook letterlijk 'gloeiende wijn' Het is een echte seizoenswijn die alleen in de winter wordt geserveerd. 


Spices
Je hoeft niet altijd een kerstmarkt te bezoeken om Glühwein te drinken want je kan het ook zelf maken! Om Glühwein te maken heb je dus bovenstaande ingrediënten nodig. Als eerst giet je de rode/witte wijn in een ruime pan en voeg je de citrusschillen toe. Daarna voeg je een gebroken kaneelstokje en vier kruidnagels toe, dit geheel laat je zachtjes koken voor ongeveer 15 minuten. Houdt wel het vuur in de gaten want als het vuur te hoog staat verdampt de alcohol. De kunst is de wijn te verwarmen tot ongeveer 70 graden. Er zijn verschillende varianten en technieken om Glühwein te maken, dus moeilijk en eentonig zal het niet zijn! Ben je niet zo'n keukenprins(es) dan kun je ook gewoon kant en klare Glühwein kopen in de supermarkt. Glühwein drink je natuurlijk warm.


Brrr..
Heb je nog wat Glühwein over? Maak er dan stoofpeertjes mee. Of maak met de restanten een siroop door suiker toe te voegen. Als je nog nooit Glühwein hebt gedronken en je bent van plan een kerstmarkt te bezoeken dan zul je zeker een kraam tegenkomen. Een heerlijk warm drankje waar je het ook nog eens warm van krijgt. Een leuk weetje: Als Glühwein wordt gedronken rond Sinterklaas, dan noemen we het ''Bisschopswijn''. Alleen Glühwein wordt gemaakt met citroenen, bij Bisschopswijn wordt deze vervangen door sinaasappel. Glühwein wordt vooral in de winter op gelegenheden zoals Kerst en Oud en Nieuw gedronken. Lees ook