Veelzijdigheid aardbei

Aardbeien kun je op verschillende manieren presenteren, bijvoorbeeld in een dessert, als snoepje of in een bowl of fruitsalade. Je kunt er jam van maken of de vrucht in zijn geheel als garnering gebruiken. Gebruik aardbeien bij voorkeur de dag van aankoop. Ze moeten een glanzende rode kleur hebben. Koop geen beschadigde exemplaren. Wanneer de vruchten niet meer gaaf zijn, zullen ze snel bederven. Laat tussen de aankoop en de verwerking van de aardbeien niet meer dan twee dagen zitten en bewaar ze in de koelkast. Ingevroren aardbeien zijn eigenlijk alleen geschikt voor het maken van jam of een saus. Als je dol op aardbeien bent, kun je een kleine investering in een aardbeiplant overwegen. Je hebt dan gedurende minimaal twee maanden verse aardbeien tot je beschikking.


Voor gebruik zul je de aardbeien moeten wassen. Doe dit voorzichtig onder een dunne waterstraal. Verwijder het kroontje pas na het schoonmaken. De vrucht neemt anders teveel van het vocht op en dat gaat ten koste van de smaak en het aroma. De smaak van aardbei combineert goed met andere zachte fruitsoorten. Serveer een schaaltje aardbeien met slagroom, yoghurt, kwark, pudding of ijs. Voeg zacht fruit altijd als laatste toe en serveer het gerecht dan onmiddellijk. Als de aardbei een beetje flauw van smaak is, kun je de smaak versterken door er wat druppels citroensap over te doen. Munt en citroenmelisse maken een fruitsalade helemaal af. In plaats van een fruitsalade is het ook leuk om een fruitspies te maken. Aardbeien zijn daar namelijk erg geschikt voor.


De mooie vorm van de aardbei maakt het een prima garnering voor bijvoorbeeld taart, desserts, salades of koude schotels. Aardbeien zijn niet geschikt om mee te bakken. Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien hun vorm en kleur. Je kunt ze pureren om er een aardbeisaus van te maken. Deze saus kun je gebruiken voor verschillende desserts (ijs, pudding, yoghurt). Van gepureerde aardbeien kun je een drankje maken door het aan te lengen met sap van bijvoorbeeld uitgeperste sinaasappels. Je kunt er ook een smoothie van maken, door de aardbeimoes te mengen met yoghurt of ijs en melk. Vries een aardbei in elk vakje van een ijsblokjeslade. Daarmee maak je op een eenvoudige manier een leuke garnering voor een cocktail of frisdrank. Gooi gekneusde exemplaren niet weg, maar verwijder de beschadigde plekken en snijd de rest in kleine stukjes. Doe ze in een fles en vul het aan met azijn (met een zuurgraad van 7 procent) en een takje dragon. Zo maak je in een handomdraai je eigen aardbeienazijn.Lees ook