Taart

  1. Taart uit de koelkast
  2. Zoete taart uit de oven
  3. Hartige taart
  4. Lees ook

Taarten worden vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden, wanneer er iets te vieren valt zoals een verjaardag, een jubileum, promotie, feestdag en dergelijke. Dan heb ik het over zoete taarten. Er zijn ook hartige taarten die vaak een onderdeel van een hoofdmaaltijd zijn. Er zijn ontelbare variaties en creaties te verzinnen op het gebied van de taart. De bereiding kan in de oven plaatsvinden, maar je kunt ook de koelkast gebruiken voor het maken van de taart. De zoete taarten eet je meestal koud, maar dat hoeft niet altijd. De hartige taarten zijn vaak net zo lekker als ze koud worden gegeten als wanneer ze warm zijn.  Je kunt naar de winkel gaan en de taart kant en klaar kopen, maar het is wel heel erg leuk om zelf een taart te maken.


Taart uit de koelkast

Een oven heb je niet altijd nodig om een taart te maken. Het kan wel, want je kunt de bodem van zelfgemaakt biscuit- of cakedeeg maken. Maar je kunt ook koekjes kruimelen. Deze mix je met gesmolten boter. Verspreid ze over de bodem van een springvorm. De vulling die er bovenop komt kan gemaakt worden met bijvoorbeeld kwark, yoghurt, of slagroom. Je kunt deze vulling uitbreiden met vruchten (aardbeien, bessen, frambozen, mandarijnen, sinaasappel) , chocolade, een essence, wat je maar wilt. Soms moet je wat gelatine in de vulling verwerken om instortingsgevaar te beperken. Je laat de taart minimaal een aantal uren in de koelkast opstijven. Voila!


Zoete taart uit de oven

Er zijn zoveel mogelijkheden voor een taart uit de oven dat het niet zinvol is om ze hier allemaal op te noemen. Populair is de appeltaart. Ook hier zijn weer duizenden soorten van. Soms is hij warm ook erg lekker met een vanillesaus. Gaat u ook al watertanden? Bepaalde soorten fruit zijn een uitstekende uitgangspunt voor een taart: ruimentaart, perentaart, bananencake, kersenvlaai, en ga zo maar door. Een mooie verassingstaart kun je maken met als basis een ronde taart van biscuitdeeg (een luchtige cake-achtige deegsoort). Je kunt hem door de midden snijden en vullen met (custard)pudding, slagroom, jam of botercrème. Dan kun je de taart verder bekleden met botercrème, marsepein of een glazuur van eiwit en suiker. Van marsepein kun je allemaal leuke versieringen maken. Je kunt tegenwoordig in de winkel ook allerhande suikerfiguurtjes kant en klaar kopen.


Hartige taart

Een hartige taart bestaat meestal uit een deegsoort (gistdeeg, bladerdeeg, fillodeeg, pasteideeg) gevuld met een groente/eimengsel. Heel bekend is de Quiche Lorraine, een taart gevuld met eieren, melk en spek. Je kunt allerhande soorten groenten in een hartige taart verwerken. Ook fijne stukjes vlees doen het goed in een hartige taart. Het eimengsel zorgt voor de structuur en stevigheid van de taart. Meestal kun je hartige taart zowel warm als koud eten. Hij is daarom uitstekend geschikt als onderdeel van een buffet of een picknick.


Lees ook