10 x … typisch Grieks

Het zijn vooral gegrilde gerechten die de Griekse keuken speciaal maken. Het bereiden van Griekse gerechten is over het algemeen geen tijdrovende bezigheid. De gerechten kenmerken zich door eenvoud. Grieken besteden hun tijd liever aan het samenzijn met familie en vrienden. In dit artikel worden een tiental typische Griekse culinaire zaken nader bekeken.


1.  De Griekse maaltijd

Voor de Grieken is het ontbijt de minst belangrijke maaltijd van de dag. Het ontbijt bestaat slechts uit een kopje (Griekse) koffie. Soms wordt er een toast of wit brood bij gegeten met wat jam. Het is niet gebruikelijk voor de maaltijd een aperitief te nemen en voorgerechten zijn er wel, maar deze worden meestal gelijktijdig met het hoofdgerecht gegeten.

2.  Tzaziki

Een bekend Grieks yoghurtgerecht is Tzaziki. Dit wordt gemaakt van romige yoghurt met komkommerschaafsel en veel knoflook. Het wordt veel geserveerd als voor- of bijgerecht en gaat bijna altijd samen met gyros.


3.  Gyros

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het wordt gemaakt van in repen gesneden gekruid varkensvlees. Gyros wordt veel in combinatie met ui en Tzaziki gegeten. In Griekenland eet men gyros veel als fastfood. Het wordt geserveerd in een pita broodje, in combinatie met salade en verschillende sauzen.

4. Ouzo

Ouzo is misschien wel de meest bekende alcoholische drank van Griekenland. Het alcoholpercentage van dit borreltje ligt tussen de 40 en 44%. Ouzo smaakt naar anijs en drop. Ouzo is gemaakt van geperste druiven, kruiden en bessen. De kruiden die gebruikt worden zijn steranijs, mint, koriander, kruidnagel, zoethout, venkel, bergthee en hazelnoot. De naam Ouzo of Oyzo mag alleen gebruikt worden als deze ook echt in Griekenland bereid is. Ouzo moet ijskoud geserveerd worden.


5.  Retsina

Grieken drinken graag een glaasje wijn bij de maaltijd en dan voornamelijk de Retsina. Het betreft meestal witte wijn, maar ze bestaat ook in een rosé variant. Retsina is een Griekse nationale drank en smaakt prima bij Griekse gerechten. Vanwege de harssmaak valt deze wijn echter niet bij iedereen in de smaak.

6.  Moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht dat wordt gemaakt van aubergines, (lams)gehakt en tomaat, een witte bechamelsaus, bestrooid met geraspte kaas. Het wordt gebakken in de oven. Hoewel iedereen denkt dat Moussaka een Grieks gerecht is, is het van oorsprong een gerecht uit het Midden-Oosten.

7.  Feta

Duizenden jaren geleden werd deze ongerijpte verse kaas al gemaakt door schaapherders. Van oorsprong werd de kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk. Tegenwoordig wordt hij meer geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk. Binnen de Europese Unie wordt feta beschermd door het keurmerk “Beschermde oorsprongsbenaming”. Omdat feta een Grieks woord van oorsprong is mogen landen als Turkije en Denemarken de kaas die op dezelfde manier bereid wordt geen feta noemen.

8.  Griekse grillspecialiteiten

Bekende Griekse grillspecialiteiten zijn de souvlaki of shish kebab (stukjes vlees geroosterd aan een pen). De souvlaki wordt traditioneel met varkensvlees gemaakt. De naam shish kebab wordt veel gebruikt indien er stukjes groente bij geroosterd zijn (bijvoorbeeld ui en paprika). Souvlaki wordt ook als fastfood gegeten in een pitabroodje. In Athene en in het zuiden van Griekenland wordt met een souvlaki een broodje gyros bedoeld.

9.  Griekse salades

Iedereen kent de Griekse salade wel. In Griekenland noemen ze het de dorpssalade (choriatikisaláta). De salade bestaat uit tomaten, komkommer, rode ui, olijven, feta en groene peper.

10.  Dolmadakia

Gevulde wijnbladeren is een typisch Grieks bijgerecht. Je ziet de dolmadakia zoals ze in Griekenland worden genoemd ook wel in Turkije. Het woord dolma komt dan ook van het Turkse woord voor “gevuld”. De vulling van de wijnbladeren bestaat over het algemeen uit rijst en kruiden.


Lees ook