Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Kippenei allergie

  Het zijn vooral kleine kinderen (tot de leeftijd van twee jaar) die een allergie of intolerantie voor kippenei kunnen hebben. Eieren worden in veel producten gebruikt, niet alleen als ingrediënt (in bijvoorbeeld pannenkoeken, taart, mayonaise) maar ook als glansmiddel op brood en banket en als bindmiddel in bouillon of desserts. Soms wordt alleen het eigeel of het eiwit in een product gebruikt. Personen die geen ei verdragen, kunnen niet tegen producten waarin eieren (zichtbaar of niet) in zijn verwerkt.

  Bij ongeveer 2 procent van de kinderen onder de twee jaar is een allergie of intolerantie voor kippenei de oorzaak van verschillende klachten als jeuk, dauwworm en constitutioneel eczeem. Er zijn ook andere klachten bekend, waaronder galbulten, braken, benauwdheid, gezwollen ogen, lippen en gezicht, ontsteking van neus- en oogslijmvlies. Meer dan de helft van de kinderen ontgroeit de allergie voor het ei naarmate ze volwassen worden. Op latere leeftijd is slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking (nog) allergisch voor het kippenei.
  In principe kunnen we zonder het ei nog steeds volwaardige voeding tot ons kunnen nemen. Zonder het ei kunnen we echter problemen krijgen als we gerechten willen binden, kleur willen geven, deeg willen laten rijzen en dergelijke. Je kunt 1 ei als bindmiddel vervangen in een koud gerecht door 3 gram gelatine opgelost in 2 eetlepels water. Vervang 1 ei als rijsmiddel door 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof of 1 theelepel gist, opgelost in 2 eetlepels warm water. Om kleur te geven aan een gerecht kun je het ei vervangen door 1 eetlepel abrikozenpuree of 1 eetlepel custardpoeder vermengd met 2 eetlepels water.  Zoals gezegd, bevatten veel producten kippenei. Neem het product niet als de informatie op de verpakking melding maakt van mayonaise, ovalbumine, albumine, conalbumine, ovomucoid, lysozyme (E1105), levitin, vitellin, lipovitellin, ovo-vitellin, globulin, avidine, ovotransferrine, fosfatidylserine, ovosucrol, ovalmucine. Let op samengestelde ingrediënten, bijvoorbeeld vermicelli en paneermeel. Ook deze producten bevatten kippenei. Blijf de informatie van producten steeds lezen. Soms wordt een product vernieuwd en bevat het plotseling toch kippenei. In bijna elk voedingsmiddel komt eiwit voor. Je leest dan op de verpakking eiwit x gram of proteïne x gram. Het betreft hier de voedingsstof eiwit en niet het eiwit van een kippenei.

  Omdat de eieren van andere vogels proteïnen bevatten die sterk lijken op die in het kippenei, is de kans groot dat ook deze eieren voedselovergevoeligheid veroorzaken. Het vlees van de vogels levert echter meestal geen allergische reacties op. Wel is het zo dat mensen die door inademing van allergie veroorzakende proteïnen van vogels gevoelig zijn ook allergisch reageren na het eten van een kippenei. Dit wordt ook wel een kruisreactie genoemd.

  Lees ook

  • VarkensvleesVarkensvlees
   Varkensvlees is in Nederland en België één van de meest gegeten vleessoorten. De meest bekende varkensproducten zijn de karbonade, varkensgehakt, varke
  • Zalm: vet gezond en lekkerZalm: vet gezond en lekker
   Zalm behoort al enige jaren tot één van de populaire vissoorten in de keuken. Zalm is een vis die je op veel verschillende manieren kunt bereiden. De stevig
  • Fazant met Kerst!Fazant met Kerst!
   Een fazant kun je op verschillende en vaak eenvoudige manieren bereiden. In de meeste gevallen wordt de kerstmaaltijd in z'n geheel gebraden, maar dat hoeft niet altijd.
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven