Makreel

Hier vertellen wij je alles over Makreel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Makreel.

Gebruik van Makreel

Makreel

Makreel kunt u grillen of bakken. U kunt makreel ook gerookt kopen. Gerookte makreel is geschikt voor snelle bereidingen. Het hoge vetgehalte van de vis maakt hem goed te combineren met zure middelen, bijvoorbeeld wijn, azijn, mosterd, kruisbessen of mierikswortel. U kunt makreel ook stomen. Makreel kan koud en warm gegeten worden. De vis doet het ook goed als hapje bij de borrel, op een stokbroodje of een toastje. Gerookte makreel kan goed worden gecombineerd met zalm.

  • Scomber scombrusLatijnse naam
  • vers: 1 dag, ingevroren: 2 tot 3 maandenHoudbaarheid
  • 2 soorten gewone en horsmakreelSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Makrelen

De makreel is een vis met een blauwgroenige rug en een zilverwitte buik. De vis heeft blauwzwarte strepen en een diep ingesneden staartvin. Makreel kan maximaal 66 centimeter lang worden. Het zijn snelle zwemmers. Hierdoor hebben ze een goed doorbloed spierweefsel. Dit maakt het visvlees bruin tot rood van kleur. Het vlees van makreel is stevig en vet, vrij sappig en zacht. Makreel heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel komt vooral in het noordelijke deel van de Noordzee voor en aan de westkant van Schotland en Ierland. De kwaliteit van makreel kan van gebied verschillen. De makreel uit Schotland en Ierland is vetter dan de makreel uit de Noordzee voor de Nederlandse kust.

Makreel is het hele jaar door verkrijgbaar. De viswinkel verkoopt hem vers, gestoomd en gerookt. Omdat het visvlees van de makreel snel bederft, wordt de meeste makreel gestoomd verkocht. Gestoomde makreel wordt als gerookte makreel verkocht: gestoomde makrelen worden in warme vochtige lucht van ca. 60 graden gegaard en daarna door een rookcondensaat gehaald. Makreel wordt ook in supermarkten verkocht. Makreel wordt ook ingeblikt (in olie) verkocht. Verse vis smaakt het best op de dag van aankoop. Let u wel op dat het visvlees van de verse makreel snel bederft! Legt u de vis meteen op een schaal met ijs. U kunt de vis dezelfde dag ook invriezen. In de vriezer is de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar. Bij voorverpakte makreel raadpleegt u de informatie op de verpakking over de houdbaarheidsdatum.

Makreel is een vette vissoort. De vis bevat meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten. De vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Het wordt door het Voedingscentrum aangeraden om twee keer per week vis op het menu te zetten. Dat is bevorderlijk voor de gezondheid.

Enkele gebruiksvormen van Makreel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Makreel