Haring
Hier vertellen wij je alles over Haring. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Haring.Gebruik van Haring

- Clupea harengusLatijnse naam
- 1 dagHoudbaarheid
- Hollandse nieuwe, rolmops, panharing, bokking, bakbokking, spekbokking, strobokking, kipperSoorten
- ZoutwatervissenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Haringen
Een haring is een vis, die het liefst “rauw”en vers van het mes wordt gegeten. De haring wordt onder de vissoorten het meest verkocht. Het is een vrij kleine vis. Een haring is na twee tot drie jaar een volwassen vis. Een volwassen haring van twee tot drie jaar is gemiddeld slechts 20 centimeter lang. De maximale lengte van een haring is 56 centimeter. De vis heeft zachte graten en bestaat voor een vierde deel uit vet.Hollandse nieuwe, ook wel maatjesharing genoemd, wordt aangevoerd in de periode van half mei tot juli. De naam maatjesharing is een verbastering van het woord “maagdelijke haring”. Deze haring bevat nog geen hom en kuit en is ongeveer twee jaar oud. De haring mag alleen de naam “Hollandse nieuwe”dragen als de vis op de traditionele manier verwerkt is met betrekking tot het kraken, rijpen, zouten en fileren. Ook moet de vis goed vet zijn. Haring wordt overigens het hele jaar door gevangen. Ingevroren haring is het hele jaar rond verkrijgbaar. Let bij de aankoop van een haring of de vis blank, roomkleurig visvlees heeft. Een goede haring is zilverkleurig onder de huid. De smaak moet zilt en romig zijn. Het visvlees is mals en stevig. Haring dient te worden gegeten bij een temperatuur tussen de 5 en 10 graden.
Haring kent naast de rauwe bereiding, diverse andere bereidingen en heeft daarbij verschillende benamingen. Een rolmops is een haring die direct na het Hollandse nieuwe seizoen wordt gevangen en gemarineerd wordt verkocht. Een panharing is een gebakken haring die is ingelegd in azijn. Een lichtgerookte en gefrituurde haring noemt men een bakbokking. Een “gewoon”gerookte haring heet een bokking. Een spekbokking is grote haring uit de Noordzee die rauw gezouten wordt en daarna gerookt bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Een strobokking is kort gerookt bij een temperatuur van 80 graden Celsius. Een kipper is een opengevouwen, gerookte haring. Let bij de aankoop van een kipper op de productiedatum. Hoe verser de kipper is, des te beter van smaak. De kleur moet okerkleurig zijn (niet geel).
Haring eten is gezond. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vette vis (zoals haring of makreel) eten, ongeveer 50% minder kans op hart- en vaatziekten hebben. Vis bevat belangrijke voedingstoffen. De eiwitrijke vis is essentieel voor de opbouw en herstel van spieren, organen, het zenuwstelsel en het bloed.
Enkele gebruiksvormen van Haring
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Maatjes
- Haring
- Hollandse nieuwe
- Haringen
- Rolmops
- Panharing
- Bokking
- Bakbokking
- Spekbokking
- Strobokking
- Kipper
- Haringfilet
Onze laatste recepten met Haring
Bietensalade met gerookte haring
Met gerookte haring, rode bieten en wortelen uit Nederland
166 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 20 minuten
Maaltijdsalades - Martin BoonAardappelsalade met haring
Met aardappels, kappertjes en haring uit Nederland
231 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 15 minuten
Voorgerechten - jacobHaringsalade met mosterdsaus
Met haring, mosterd en creme fraiche uit Nederland
250 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 15 minuten
Salades - bettyvandijkSalade van nieuwe zoute haring
Met nieuwe haring, creme fraiche en dille uit Nederland
285 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 50 minuten
Salades - bettyvandijkSandwich Antoine
Met boterham, haring en cervelaat uit Nederland
317 weken geleden gepubliceerd - 1 portie - 10 minuten
Sandwiches - wiske