Haring

Hier vertellen wij je alles over Haring. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Haring.

Gebruik van Haring

Haring

Haring wordt veel rauw (al dan niet met een gesnipperd uitje) gegeten. Het blijkt dat in Nederland per regio verschillende smaakvoorkeuren gelden met betrekking tot het consumeren van de haring. In Amsterdam houdt men van een malse, grote en doorgerijpte haring. Deze wordt geserveerd in stukjes (mootjes) gesneden met gesnipperde ui en augurk. In de regio rond Rotterdam eet men de haring het liefst klein van stuk en licht gezouten. In het noorden van Nederland, regio Groningen, eet men graag een grote, licht gezouten haring, terwijl men in Noord-Brabant de voorkeur geeft aan een kleine zoute, doorgerijpte haring. Haring kan goed worden gecombineerd met jenever, wodka, witbier en aquavit. Haring kun je ook prima verwerken in salades. Of je eet de vis op een broodje. Een kipper kun je grillen, maar ook pocheren.

  • Clupea harengusLatijnse naam
  • 1 dagHoudbaarheid
  • Hollandse nieuwe, rolmops, panharing, bokking, bakbokking, spekbokking, strobokking, kipperSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Haringen

Een haring is een vis, die het liefst ?rauw?en vers van het mes wordt gegeten. De haring wordt onder de vissoorten het meest verkocht. Het is een vrij kleine vis. Een haring is na twee tot drie jaar een volwassen vis. Een volwassen haring van twee tot drie jaar is gemiddeld slechts 20 centimeter lang. De maximale lengte van een haring is 56 centimeter. De vis heeft zachte graten en bestaat voor een vierde deel uit vet.

Hollandse nieuwe, ook wel maatjesharing genoemd, wordt aangevoerd in de periode van half mei tot juli. De naam maatjesharing is een verbastering van het woord ?maagdelijke haring?. Deze haring bevat nog geen hom en kuit en is ongeveer twee jaar oud. De haring mag alleen de naam ?Hollandse nieuwe?dragen als de vis op de traditionele manier verwerkt is met betrekking tot het kraken, rijpen, zouten en fileren. Ook moet de vis goed vet zijn. Haring wordt overigens het hele jaar door gevangen. Ingevroren haring is het hele jaar rond verkrijgbaar. Let bij de aankoop van een haring of de vis blank, roomkleurig visvlees heeft. Een goede haring is zilverkleurig onder de huid. De smaak moet zilt en romig zijn. Het visvlees is mals en stevig. Haring dient te worden gegeten bij een temperatuur tussen de 5 en 10 graden.

Haring kent naast de rauwe bereiding, diverse andere bereidingen en heeft daarbij verschillende benamingen. Een rolmops is een haring die direct na het Hollandse nieuwe seizoen wordt gevangen en gemarineerd wordt verkocht. Een panharing is een gebakken haring die is ingelegd in azijn. Een lichtgerookte en gefrituurde haring noemt men een bakbokking. Een ?gewoon?gerookte haring heet een bokking. Een spekbokking is grote haring uit de Noordzee die rauw gezouten wordt en daarna gerookt bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Een strobokking is kort gerookt bij een temperatuur van 80 graden Celsius. Een kipper is een opengevouwen, gerookte haring. Let bij de aankoop van een kipper op de productiedatum. Hoe verser de kipper is, des te beter van smaak. De kleur moet okerkleurig zijn (niet geel).

Haring eten is gezond. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die regelmatig vette vis (zoals haring of makreel) eten, ongeveer 50% minder kans op hart- en vaatziekten hebben. Vis bevat belangrijke voedingstoffen. De eiwitrijke vis is essentieel voor de opbouw en herstel van spieren, organen, het zenuwstelsel en het bloed.

Enkele gebruiksvormen van Haring

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Haring