Inktvis

Hier vertellen wij je alles over Inktvis. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Inktvis.

Gebruik van Inktvis

Inktvis

De inktvis is populair in de Indische, Thaise, Spaanse, Italiaanse en Griekse keuken. U kunt de diverse kookboeken (en deze site!) raadplegen voor lekkere recepten met inktvis. Kleine inktvissen worden voornamelijk ingemaakt of gekookt. U moet kleine exemplaren liever niet zouten, dan worden ze taai. Grote exemplaren zijn minder zacht dan de kleine. U kunt ze grillen. Ze worden zachter door ze een nacht in een marinade te laten weken. De pijlstaat inktvis (calamaris) is geschikt om te vullen en/of te frituren. Inktvis kunt u frituren, koken, grillen of bakken. Denkt u er om dat de inktvis een zeer korte bereiding verlangt. Ze kan namelijk snel erg taai worden. In Spanje gaan de stukjes inktvis daarom ook in de wok. Japanners eten inktvis rauw. Octopus kan verwerkt worden in stoofschotels. De inktvis moet dan wel een uur of langer koken.

  • CalamarisLatijnse naam
  • pijlstaart, sepia (zeekat), octopusSoorten
  • WeekdierenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Inktvissen

Inktvissen zijn weekdieren. Er zijn verschillende soorten met verschillende vormen. In de diepzee leeft een soort van het geslacht Architeuthis die wel 6 meter lang kan worden.

Inktvissen kan men grofweg in drie categorieŽn onderverdelen. De calamaris is de pijlstaart inktvis. Het is een witgekleurde puntige inktvis. Economisch gezien is het de belangrijkste inktvissoort. De sepia of zeekat wordt traditioneel in eigen inkt gaar gesmoord. De inkt van deze inktvis wordt ook veel gebruikt als natuurlijke kleurstof (bijvoorbeeld voor het kleuren van pasta). De naam sepia is gekozen omdat de kleur van de inkt lijkt op het bruine ?sepia?. Ten slotte is er de octopus. Deze inktvis is populair in de keuken van de landen in het Middellandse Zeegebied. De lange vangarmen zijn een delicatesse. Het vlees is taai en moet daarom voor het bereiden behandeld worden door ze te spoelen en plat te slaan.

Het stevige visvlees van inktvis is taai van structuur. De smaak is mild en zoet. Verse inktvis is minder taai dan de diepgevroren exemplaren. Dat geldt overigens niet voor de octopus, die is uit de diepvries juist minder taai. (Meestal is de octopus dan wel verwerkt om hem malser te maken). Inktvis is het hele jaar door verkrijgbaar. Inktvis worde ook gedroogd of gepekeld aangeboden. U kunt de inktvis ook diepgevroren in de vriesvakken van de supermarkt vinden.

Enkele gebruiksvormen van Inktvis

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Inktvis