Fricandeau

Hier vertellen wij je alles over Fricandeau. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Fricandeau.

Gebruik van Fricandeau

vlees, varkensvlees

  • 1 tot 2 dagen koelkast, vleeswaren: zie verpakkingHoudbaarheid
  • Fricandeau is mager vlees en kan dus snel droog worden. Om te voorkomen dat het vlees bij een lange bereiding (in de oven) te droog wordt, kun je het met spek omwikkelen. Je kunt een groot stuk fricandeau ook (enigszins) rosé laten, wat overigens niet geldt voor de andere, vettere delen van het varken. Normaliter moet varkensvlees goed doorbakken worden om ziekteverwekkende bacteriën (salmonella, campylobacter) te elimineren. Fricandeau kan gegeten worden als vlees voor bij de warme maaltijd. Het wordt ook verkocht als vleeswaar voor op brood. Je kunt van de dun gesneden fricandeau ook lekkere borrelhapjes maken, door er rolletjes van te maken met daarin een augurk, komkommer of asperge (uit glas). Fricandeau aan een stuk kun je grillen, braden, stoven en bakken. Laat varkensvlees na het braden 10 minuten (in aluminiumfolie) rusten. Op die manier kunnen de sappen zich goed door het vlees verdelen. Gebraden fricandeau combineert goed met Franse kruiden als oregano, tijm en rozemarijn. Fricandeau is ook geschikt voor de fondue, steengrill of gourmet. Het vlees wordt ook veel gebruikt voor het maken van Oosterse gerechten, zoals saté, babi ketjap en dergelijke.Soorten
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Fricandeau

Fricandeau is vlees van het varken. Het wordt gesneden uit de ham (staartstuk, bovenbil, spierstuk en dikke lende) van een varken. Voor het vlees worden varkens gehouden op varkenshouderijen. Er wordt steeds kritischer gekeken naar de omstandigheden waaronder dieren worden gehouden en dat geldt ook voor varkens. Het is mager vlees en het bevat weinig bindweefsel en geen harde pezen. Fricandeau wordt verkocht als vlees voor bij de (warme) maaltijd en als vleeswaar op brood. Voor varkensfilet of varkensschnitzel wordt ook wel fricandeau gebruikt. In Amerika wordt zo’n schnitzel van fricandeau in veel gezinnen gepaneerd en gefrituurd gegeten. Het is dan uiteraard geen caloriearm stukje vlees meer te noemen. In Nederland wordt fricandeau ook wel verkocht als schnitzel, zowel naturel als gepaneerd. Over het algemeen wordt fricandeau, ook als het als varkensschnitzel wordt gegeten, opgediend met een saus of volle jus. Varkensvlees bevat belangrijke voedingstoffen, zoals eiwit, vitamine B en mineralen (ijzer en zink). Fricandeau kun je kopen in de supermarkt (voorverpakt) en bij de slager. Vers varkensvlees heeft een blank-roze kleur. Raadpleeg voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking, maar bewaar varkensvlees bij voorkeur niet langer dan 2 dagen in de koelkast. Je kunt fricandeau op de dag van aankoop invriezen. Het vlees is dan nog drie maanden houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Fricandeau

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Fricandeau