Stroop

Hier vertellen wij je alles over Stroop. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stroop.

Gebruik van Stroop

Fruitstroop wordt voornamelijk als broodbeleg gebruikt. Stroop is vooral door kinderen een geliefd product voor over de pannenkoek of bij een portie poffertjes. Stroop kan ook als ingrediënt gebruikt worden in warme en koude gerechten. Stroop kan gebruikt worden om gerechten zoeter te maken. Men kan er dressings mee maken, of marinades en sauzen. Het kan ook in dranken, bijvoorbeeld in de thee, gebruikt worden. Stroop wordt veel verwerkt in koek en gebak, zoals in stroopwafels. Een traditioneel warm hoofdgerecht met stroop is: “Hete Bliksem”. Dit is een gerecht met aardappelen en zure appels, stroop en nootmuskaat. Een andere klassieker uit de Oudhollandse keuken zijn de bruine bonen met spek en stroop.

  • siropusLatijnse naam
  • verschillende fruitsoorten met/zonder suiker(biet)Soorten
  • SiropenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Stroop

Stroop is een dikke stroperige geconcentreerde vloeistof waarin een heleboel suiker is opgelost. Zeker de helft van stroop bestaat uit (natuurlijke) suikers. Stroop wordt gebruikt als basis voor geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Fruitstroop heeft een natuurlijke conservering. Door de sterke indikking van het sap van fruit ontstaat er een product dat jarenlang houdbaar is. Stroop kan uit verschillende soorten fruit en kruiden worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld appel, sinaasappel of kaneel zijn. Traditionele stroop wordt van appels of peren gemaakt. Zo produceert men appelstroop of perenstroop. Rinse appelstroop wordt gemaakt van een mengsel van suikerbietenstroop en appelstroop.

De productie van appelstroop en perenstroop vond al in de 19e eeuw plaats in de plaats Haspengouw. Hier werd de Luikse stroop ontwikkeld. Het maken van appelstroop was vroeger een manier om appels langdurig te bewaren. Dit werd al door de Germanen gedaan. De appels werden in brede, ondiepe potten gekookt tot alle vocht verdampt was en er een moes overbleef die een suikergehalte verkreeg van meer dan 50%. Door dit hoge suikergehalte was de stroop langdurig houdbaar. Men kwam er achter dat door toevoeging van peren een nog hoger suikergehalte kon worden bereikt. Tegenwoordig zijn er naast de appel- en perenstroop ook meerdere soorten stroop verkrijgbaar, bijvoorbeeld citrusstroop, ahornsiroop, bananenstroop, appel/kaneelstroop, cranberrystroop en meerdere.

Het woord stroop komt voort uit het Arabische woord šarab. Het woord siroop wordt gebruikt voor de dunnere stropen, bijvoorbeeld de limonadesiroop. Appelstroop heeft een hoog ijzergehalte. Stroop wordt in flessen, kartonnen, plastic en glazen potten verkocht in de supermarkt. U vindt de stroop bij de jam en andere broodbelegproducten.

Enkele gebruiksvormen van Stroop

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Stroop