Prinsessenbonen

Hier vertellen wij je alles over Prinsessenbonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Prinsessenbonen.

Gebruik van Prinsessenbonen

Prinsessenbonen

Prinsessenbonen kunnen in allerhande warme gerechten verwerkt worden. U kunt zo ook koken en opdienen met een klontje boter en wat nootmuskaat. Ze passen goed in roerbakgerechten, eenpansgerechten of in gerechten die gecombineerd worden met andere groenten. Prinsessenbonen laten zich ook goed stomen. Prinsessenboontje kunnen ook goed verwerkt worden in een koude salade. Ze moeten daarvoor wel eerst tien minuten beetgaar gekookt worden.

  • Phaseolus vulgarisLatijnse naam
  • drie tot vier dagenHoudbaarheid
  • Franse bonen, slabonen, boterbonen, gewone groene sperziebonenSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Prinsessenbonen

Prinsessenbonen zijn de vruchten van een vlinderbloemige plant. Prinsessenbonen zijn peulvruchten. De prinsessenbonen komen oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal Amerika. Daar werden ze al sinds de oudheid geteeld. Spaanse veroveraars brachten de prinsessenboon mee naar Europa.

De peulen zijn vlezig en hebben de neiging snel over te gaan tot zaadvorming in de peulen. Sommige stamslabonen hebben gele peulen, dit zijn dan boterbonen. Ook zijn er andere soorten met paarse peulen. De paarse bonen kleuren groen bij het koken en hebben een uitstekende smaak. De klassieke slabonen of prinsessenbonen hebben witte of bruinen zaden. Prinsessenbonen zijn fijne boontjes met een zoete smaak. Hoe jonger de bonen zijn, hoe lekkerder de smaak.Ze zijn zacht en toch knapperig. Prinsessenboontjes zijn kleiner dan de gebruikelijke groene bonen. De peulen van de prinsessenboon zijn zacht fluweelachtig. Ze dragen kleine zaadjes.

Er zijn verschillende soorten prinsessenbonen. De klassieke groene prinsessenbonen zijn bijvoorbeeld de ?Tendergreen?, met ronde groene peulen van gemiddelde lengte. Dan is er de ?Prince?. Deze is erg geliefd om de smaak. Hij heeft ovaalronde peulen. Een andere populaire klassieke groene soort is: ?Masterpiece?. Naast de bekende groene variant is er een goudgele soort, de ?Valdor?. De paarse peul heet (toepasselijk) ?Purple Queen?. Tenslotte is vermeldenswaard de platte roodgevlekte peul van de ?Borlotto Firetongue?. Prinsessenbonen koopt men in de supermarkt of bij de groenteboer. Verse prinsessenbonen worden in de maanden mei tot en met december aangeboden. Bij aankoop let u het beste op de kleur van de bonen: ze moeten helder frisgroen uitzien. Ze moeten stevig zijn en geen onregelmatigheden op de schil vertonen. De peul dient gesloten te zijn. Men kan ze ook het hele jaar door, panklaar, in blik, pot of diepvries verkrijgen. Verse prinsessenbonen zijn drie tot vier dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. Per persoon heeft u ongeveer 200 gram prinsessenbonen nodig. Prinsessenbonen kunnen ook goed in een Nederlandse moestuin gekweekt worden. Rond augustus kan men dan zijn eigen oogst binnen halen. Prinsessenbonen bevatten veel magnesium en hebben een relatief laag eiwitgehalte.

Enkele gebruiksvormen van Prinsessenbonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Prinsessenbonen