Cantharellen

Hier vertellen wij je alles over Cantharellen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cantharellen.

Gebruik van Cantharellen

Cantharellen

Maak de paddenstoelen voor bereiding met een droog zacht borsteltje schoon of wrijf ze voorzichtig schoon met een keukenpapier. Meestal zit er meer losse aarde over de cantharel dan op andere paddenstoelen. Dat komt omdat ze in het wild groeien. Eventueel gebruikt u voor het reinigen van deze zwam een beetje water. Paddenstoelen zuigen over het algemeen het water in zich op, waardoor de smaak en kwaliteit van de zwam verloren gaat. Gedroogde cantharellen moeten wel eerst in water geweekt worden. Cantharellen kunnen worden gebakken en gestoofd. De combinatie cantharel met kaas of ei is verrukkelijk. De peperige smaak van de paddenstoel is erg smakelijk in sauzen en vleesschotels, vooral in wildgerechten. Zorg dat ze niet te lang in de bereiding mee verwarmd worden, want dan worden de paddenstoelen taai.

  • Catharellus cibariusLatijnse naam
  • 5 tot 7 dagenHoudbaarheid
  • PaddestoelenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Cantharellen

Cantharellen zijn wilde paddenstoelen. Ze zijn ook bekend onder de namen ?dooierzwam?, ?hanenkam?en?girolle?. De cantharel groeit in loof- en naaldbossen op een humusarme, zure grond. In Nederland is de cantharel vaak niet meer te vinden, maar in andere delen van Europa wel. In Nederland is de cantharel een beschermde paddenstoelensoort en mag daarom niet worden geplukt. Hij staat op de Rode Lijst (een officiële lijst voor bedreigde plant- en diersoorten)in de categorie kwetsbaar. Hij groeit nog veel in Oost-Europa, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland importeert de cantharel uit deze landen. Het is een wilde paddenstoel die niet kan worden geteeld. Het cantharellen seizoen loopt in Europa van juni tot en met oktober. De andere maanden vindt aanvoer plaats uit Amerika.

De smaak van de cantharel is kruidig en een beetje peperig. In Duitsland wordt deze paddenstoel waarschijnlijk daarom ook ?Pfefferlinge? genoemd. De paddenstoel heeft een karakteristieke trechtervorm, waarbij de steel langzaam overloopt in de hoed. Cantharellen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ook de kleur van de zwam kan variëren van lichtgeel tot oranjegeel. Dit heeft te maken met de weersomstandigheden van het land waar ze vandaan komen.

Cantharellen worden vers verkocht, maar ook gedroogd of in blik. Gedroogde cantharellen zijn langer bewaarbaar op een koele en droge plaats. U bewaart verse cantharellen ongeveer tussen de vijf en zeven dagen in de koelkast. Het beste is om ze op de dag van aankoop te consumeren. Bewaar de cantharellen bij voorkeur niet in de plastic zak, maar leg ze op een droge theedoek of in een papieren zak. Cantharellen die vochtig aanvoelen, moeten snel gegeten worden. Omdat paddenstoelen snel geuren in zich opnemen kunt u ze beter niet in de buurt van sterk geurende producten bewaren (zoals bijvoorbeeld prei).

Enkele gebruiksvormen van Cantharellen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cantharellen