Eikenzwam

Hier vertellen wij je alles over eikenzwam. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met eikenzwam.

Gebruik van eikenzwam

De eikenzwam, meestal shiitake genoemd (lentinula edodes) is een eetbare paddenstoel die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. De shiitake wordt vaak gedroogd en krijgt daardoor een nog betere (kruidige) smaak. Het is één van de duurste eetbare paddenstoelen die te koop zijn. In het Verre Oosten staat de paddenstoel bekend om de geneeskrachtige werking. Eikenzwammen worden meestal minstens twintig minuten gekookt of gebraden, anders is er kans op allergische huidreacties. Shiitakes kunnen op allerlei manieren worden bereid, van wokken, bakken en braden tot stoven en in sauzen of soepen.

  • 1 a 2 wekenHoudbaarheid
  • paddenstoelSoorten
  • PaddenstoelenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over eikenzwam

De eikenzwam of shiitake komt van nature voor in China en Japan. In Azië worden ze nu veelal gekweekt, maar ook in Nederland zijn er enkele kwekerijen. Het is na de champignon de meest gekweekte paddenstoel ter wereld. De paddenstoelen groeien op harde houtsoorten zoals de eik, beuk en tamme kastanje.  Het Japanse woord shiitake betekent paddenstoel die op de pasaniaboom groeit. Het is een zwam met een licht-  tot donkerbruine hoed. De rand van de hoed, die aan de bovenkant licht gevlokt is, is bij jonge exemplaren naar binnen gerold.

In China wordt de eikenzwam ook wel ‘goed ruikende paddenstoel’ oftewel ‘chiang gu’ genoemd. Je kunt ze in twee soorten kopen: de dikke, vlezige ‘tong gu’, of de dunne breedgeopende ‘koshin’. De smaak en de geur van de shiitake zijn aangenaam. Bovendien is het een voedzaam product: het bevat veel voedingsstoffen die in een gezond eetpatroon passen, zoals eiwitten, vitamine B en D en ijzer.

Eikenzwammen zijn goed te marineren, want ze nemen veel vocht op. Stelen die langer dan vijf centimeter zijn, worden meestal afgesneden omdat ze anders taai kunnen zijn. Weggooien hoeft ook weer niet: ze zijn prima voor sauzen of soepen. Net als bij champignons is het aan te raden ze schoon te maken met wat papier of een borsteltje, omdat ze onder de kraan vocht opnemen. Als er veel water intrekt, kan de smaak verloren gaan.

In de koelkast is shiitake nog 1 á 2 weken houdbaar. Let wel op dat ze niet naast sterk geurende goente als ui of prei liggen, dan trekt die geur erin. Citrusvruchten beïnvloeden daarnaast ook het verouderingsproces van de eikenzwammen. Voor langere houdbaarheid kun je de zwammen ook invriezen (na het schoonmaken) of drogen in de oven (maximaal 40 graden).

Enkele gebruiksvormen van eikenzwam

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met eikenzwam