Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Vijfkruidenpoeder

Hier vertellen wij je alles over Vijfkruidenpoeder. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vijfkruidenpoeder.

Gebruik van Vijfkruidenpoeder

VijfkruidenpoederHet wordt zowel voor zoete als voor hartige gerechten gebruikt. U kunt het kant-en-klaar gebruiken. Het wordt vooral in de Chinese keuken gebruikt. U kunt het aan het einde van een bereiding toevoegen, maar het kan geen kwaad het kruidenmengsel even mee te bakken. Doe dit echter niet te lang.

 • enkele maandenHoudbaarheid
 • KruidenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vijfkruidenpoeder

Het traditionele Chinese vijfkruidenpoeder is een mengsel van vijf specerijen. Het bestaat uit peper, kruidnagel, steranijs, kaneel en venkel. Het bevat de vijf smaakgroepen: zoet, zuur, zout, bitter en scherp en de vijf elementen: hout, metaal, aarde, water en vuur. Dit waarborgt een goede harmonie. De mix van sterke specerijen maakt het een sterke smaakmaker en het dient daarom ook een beetje voorzichtig worden toegepast. Soms wordt kruidnagel vervangen door gemberpoeder.

Het vijfkruidenpoeder past in de filosofie van de Chinezen die samengesteld is vanuit de gedachte: ďvoedsel is als medicijnĒ. De samenstelling van voeding moet gebaseerd zijn op harmonie en evenwicht. Dit bereikt men door het principe van yin en yang en de vijf elementen. Een goed evenwicht in de voeding levert energie die vrijkomt bij de vertering van het voedsel. Bij een koud jaargetijde moet men warme voeding consumeren. Bij een warm jaargetijde moet men koude gerechten eten. De 5-elementen leer kijkt ook naar wat de voeding voor de mens doet, nadat het is gegeten. Er wordt gekeken naar de energie van de soort voeding. Het element aarde staat centraal en is verbonden met de maag en de milt. Hier van uit zal de energie stromen naar de andere delen van het lichaam. De elementen corresponderen niet alleen met functies van het lichaam, maar ook met emoties. Hout correspondeert met de lever en de galblaas, vuur met het hart en de dunne darm, metaal met de longen en de dikke darm, en ten slotte water met de nieren en de blaas. Het vijfkruidenpoeder is samengesteld volgens dit principe.

Het vijfkruidenpoeder is steeds meer verkrijgbaar in de supermarkt, maar in ieder geval kunt u het vinden in de toko. U kunt het een aantal maanden gebruiken in een goed afgesloten pot op een droge donkere plaats.

Enkele gebruiksvormen van Vijfkruidenpoeder

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met VijfkruidenpoederInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven